Lizet, dank je. Nou nog zorgen dat dit recept in die dop van Dick terecht komt.
Lizet, dank je. Nou nog zorgen dat dit recept in die dop van Dick terecht komt.
Dick, weet je nog waar we dat op Foodlog konden lezen, over die dop?
Liemonade van mevrouw Marselis voor Martin.
Liemonade te maaken.
1 pint water, 1/4 beste witte suyker, de geele schill van 2 citroenen soo fyn als het moogelyk is daar afgeschilt, sonder wit, neemt dan de sop van anderhalve citroen, meer of minder naa dat se sap geeven. Dit saamen ene half uur laaten weeken en door een seef gedaan. Naar proportie dat men limonade maaken will, neemt men de ingredienten.
Er is een prachtige nieuwe vinding (we hebben hem hier ooit behandeld): een dop die je op je hervulbare fles met kraanwater schroeft. In de dop zitten de smaakjes en de suiker, Scheelt dat ff bergen vervoerskosten! Duurzaam in verpakking en foodmiles. Ze kunnen nog gewoon met de post mee ook. Die komt toch al langs.
Lizet, laat maar horen.
Martin, ik heb nog wel een aardig 18e eeuws limonaderecept voor je. Toen maakten ze het gewoon nog zelf. Bij gebrek aan buurtsuper. De kwaliteit van het drinkwater in die tijd echter....
Het is natuurlijk een beetje de omgekeerde wereld, als je kijkt naar de verlangens hierboven om een tapinstallatie voor sappen en dergelijke. Hier in Wageningen is het kraanwater van bronwaterkwaliteit, maar toch zijn er nog mensen die in de kroeg of de supermarkt flessen water kopen.
Juist.
In Engeland maakt de regering zich zorgen over het gebottelde water, waarin de Nestle Company bijna 4 miljard euro wil investeren. Quote:
Accoring to the cabinet office, which represents the UK government intewrnally, tap water requires 300 times less energy than bottled water and does not creat bottled packaging waste.
Martin, dat merk je goed op :"Je hoeft toch niet alles wat je zelf lekker vind ook zelf te maken?"
Een discussiepunt waar we misschien beter onder Our Foodlives zouden over doorpraten?
Lizet, dat ben ik helemaal met je eens. Ik heb het gekocht uit nieuwsgierigheid, want er is nergens goede citroenlimonade te koop. Deze was best lekker, maar valt weer af doordat het in een mooi maar zeer klein glazen flesje zit. Dan maar weer zelf experimenteren en flessen herbruiken. Maar ja, waar heb je anders winkels voor? Je hoeft toch niet alles wat je zelf lekker vind ook zelf te maken?
Het lijkt me verstandig om dat soort flesjeswater gewoon te boycotten. Moet je eens nagaan wat er aan energie in gaat zitten voor je het leeg drinkt en dan resteert dat flesje nog. Ons leidingwater is door de bank genomen van uitstekende kwaliteit. Laten we daar dankbaar voor zijn, uitgeklede overheid of niet.
Martin, waarschijnlijk omdat je fraai verpakt water duur wilt betalen en dan niet vergelijkt met de prijs van het leidingwater. Er ligt nog geen olijfolieleidingnetwerk in ons land.
Dick, Lizet en Steven: ik had me bij de Naturfrisk limonade ook al bedacht dat ik die heel goed zelf kon maken. Verhouding: 70% bubbelwater, 20% citroensap en 10% rietsuiker.
En het is natuurlijk een prima idee als winkels zelf de mogelijkheid bieden om te bottelen. Het is wel de vraag waarom ze daar nog niet mee zijn begonnen. Waarom kan het voor olijfolie wel en voor frisdrank en vruchtensappen niet?
Lizet, ik heb 'm!
Kraantjeswater rules! En je hebt gelijk: dat heeft de overheid inderdaad toch voor mekaar. Alleen is het een restant van wat ooit het project 'welvaarstaat' was. Vandaag wordt de staat uitgekleed en betoont ze nog weinig interesse. Flessenwater of water met een smaakje, kost de samenleving veel geld. Ik zie de maatschappelijke meerwaarde van het flesje hierboven niet en koop dat soort dingen dan ook niet.
de kraan ;-)
Lizet, deze domme Vlaming vraagt zich af: wat is een vulmond?
Martin, ik las idd de cijfers van milieucentraal en wil die niet contesteren. Ik heb het vooral voor Dick zijn redenering. Het is mee het antwoord op waarom (waar ik het hoger over had) brouwerij Van Vlierden uiteindelijk verschrompelde tot een loot aan het zielige totaalconcept Prik@Tik.
In plaats van zelf brouwen/bottelen, zijn het nu nog gewoon doorverkopers van. Waar het ooit een naam als een klok was in Limburg, is het nu gewoon een plaatselijke drankenhandel.
Het gaat 'm niet zozeer over glas of plastic of wat. Het gaat 'm om hoe duurzaam kan een lokale economie functioneren.
Volgens mij heeft de overheid dat al prachtig geregeld, een vulmond thuis, je hoeft alleen maar suiker en citroensap toe te voegen naar smaak.
Ja, olijven schep je in de natuurvoedingswinkel ook zelf in een bakje, ik vind het een goed idee! Maar ik ga er bij voorbaat al vanuit dat het niet mag, gezien de huidige angst voor slechte hygiëne...
Met het principe eigen fles(je) meenemen en bij laten vullen werkt Oil & Vinegar. Mits schoon & droog zijn die zelf meegenomen flesjes (weer) toegestaan. Dus waarom niet bij een duurzame supermarkt? :-)
Ja hee, voor dat soort problemen moet je nou juist creatief vanuit moderne technologische mogelijkheden nadenken.
Geen kinderen die onderwijl ff lekker lurken aan die spenen natuurlijk. Maar wie zou willen beweren dat het NIET kan?
Ik zie al een hele mooie duurzame supermarkt voor me, met prachtig vormgegeven wanden en vulmonden...Met een ambtenaar ernaast om de hygiëne te meten...
Een recalcitrante opmerking natuurlijk, maar ... waarom niet gewoon met je eigen glazen fles naar de winkel en die daar voltanken?
Tuurlijk, zitten allerlei praktische bezwaren aan in de huidige context. Maar moderniseer dat ouderwetse concept en je bent hartstikke duurzaam met glas.
Ik zie al een hele mooie duurzame supermarkt voor me, met prachtig vormgegeven wanden en vulmonden ;-)
Steven, volgens Milieu Centraal (zie link boven), een Nederlandse informtieorganisatie over milieu, zijn de volgende verpakkingen het best (voor vruchtsappen):
Voor grootverpakking thuis:
1 - Drankkarton
2 - HDPE-container
3 - eenmalig glas
Voor kleinverpakking onderweg:
1 - Drankkarton
2 - PET-flesje
3 - blikje van aluminium
Dat zal van land tot land verschillen naar gelang de inzamelingsactiviteiten en statiegeldconstructies. Wat mij in de Nederlandse situatie verbaasde, was dat biowinkels veel glas verkopen, terwijl dat dus derde of lagere keus is als het gaat om het milieu.
Juist de biologische consumenten zouden gevoelig moeten zijn voor het milieu. Biologisch staat voor milieuvriendelijk.
Zijn er in Belgie veel biowinkels die ook glasverpakking gebruiken?
Martin, zeer interessante topic. Echt iets om in door te graven.
Het laatste woord over wat nu duurzamer is (PET of glas) is echter nog lang niet uitgesproken. Dergelijke discussie voer je anders in een klein land als België of een groot land als Frankrijk, bijv.
De familie van de kant van mijn vrouw heeft halve een eeuw een brouwerij uitgebaat in Limburg. 'Alles' brouwden/bottelden ze: bier, limonade,... Lokale economie, dus. Die dan uiteindelijk werd weggedrumd door de firma's die nu wereldwijd de rekken en de glazen vullen.
Verder blijft de perceptie inderdaad: "glas is duurzamer". Het zou de biosector sieren, tenminste uit te leggen waarom het in glas lijkt te moeten. Volgens mij ligt de toegevoegde waarde er enkel in de perceptie bij de consument, die nog steeds denkt 'glas is beter'.
Zonder extra bewijsvoering (noem ik het effe) dat er over doorgedacht is in termen van duurzaamheid, wordt de consument dus eigenlijk in de luren gelegd.
Of... de consument wil bio voor zijn gezondheid en geeft minder om het milieu.
Het was even zoeken, want de items (van Ailko) zijn al bijna twee jaar oud:
- http://www.foodlog.nl/comments.php?id=390_0_1_0_C
- http://www.foodlog.nl/comments.php?id=411_0_1_0_C