Dat leidde tot een gesprek in het gebouw van de NRC in Amsterdam waar Bart Fischer van Albert Heijn, zelfstandig productontwikkelaar Marc Veltman, hoogleraar voedingsmiddelentechnologie Tiny van Boekel (WUR) en Karin zelf aan deelnamen. Samen met een zaal van 85 NRC-lezers met een duidelijke voorkeur voor zelf koken.
Karin vroeg me het debat te modereren. Samen deden we ons best om die kleine honderd man zoveel mogelijk in het gesprek te halen. In een geanimeerde chaos kon er heel veel gezegd worden. Zoveel dat we er drie kwartier extra voor namen en niet eens aan de toekomst van ons eten toekwamen. Zoveel viel er te zeggen over het heden.
Als u er was: wij geven u hier graag verder de vloer. We willen graag horen wat u daar hebt meegemaakt. Wie er niet was vragen we: wat denkt u dat er gisteravond gebeurde?
We hadden het over thema's als koken is moeilijk/niet moeilijk, industrieel is lekker/niet lekker, kant-en-klaar is gezond/ongezond enzo.
Enne ... ik speel in deze draad verder geen rol. Karin wil u horen en er verder met u over praten.
Karin schreef voorafgaand aan het debat dit artikel in NRC Next.
Fotocredits: NRC gebouw, Rokin, Amsterdam, Foodlog Media
Ria, om het hardop te zeggen: Van Dam had er beter aan gedaan om over eten te blijven schrijven en niet als ondeskundige over geschiedenis te gaan schrijven.
Maar we dwalen wel enorm af. Ik begreep van Lizet Kruyff dat ze een stukje voorbereid over pakjes en zakjes van ver voor de moderniteit. Dat is een betere draad om het over geschiedenis te hebben.