Een onderzoeksgroep van het AMC Amsterdam heeft kunnen aantonen dat het regelmatig nuttigen van calorierijke tussendoortjes (snacks) daadwerkelijk ongezond is. Tussendoor snacken leidt tot een stapeling van vet in de lever en de buik en dat zou tot een hoger risico op suikerziekte en leververvetting tot gevolg hebben. Het onderzoek is gepubliceerd in Hepatology.

Bij het onderzoek kregen 36 slanke jongemannen 6 weken lang te veel caloriën aangeboden: bovenop hun normale dieet kregen ze een liter frisdrank of een energiedrank met vet en suiker te verstouwen. Een deel van de proefpersonen nuttigde dit bij de drie dagelijkse maaltijden, maar een ander deel juist tussen de maaltijden door. Alle deelgroepen werden ongeveer evenveel zwaarder, gemiddeld 2,5 kilo. Maar het opvallende was dat bij de tussendoortjes-groep het extra vet zich aantoonbaar ophoopte in de buik en in de lever.

Onderzoeksleider Serlie: "Voor het eerst is hiermee aangetoond dat het uitmaakt welk voedingspatroon iemand erop nahoudt, los van het aantal geconsumeerde calorieën. Voortdurend snacken, waarbij iemand meer calorieën eet dan hij verbrandt, heeft een negatief effect op lever en buikvet. Dat is dus potentieel slechter voor de gezondheid, dan veel eten tijdens de gewone maaltijden.”