In China is slechts 20 procent van het land bedekt met bos. De toegenomen eetstokjesproductie zorgt dus voor een zorgwekkende versnelling in het tempo van ontbossing, toch al een groot probleem in Azië, waar jaarlijks 28.000 vierkante kilometer bos verdwijnt. Ter vergelijking: de Japanners laten zich voorstaan op hun bebossing van 69 procent, maar dat land importeert dan ook het merendeel van z'n weggooistokjes (bijvoorbeeld uit China). Het is de vraag hoeveel waarde nog toegekend kan worden aan de tijdens een klimaatconferentie in 2009 beloofde herbebossing van 40 miljoen hectare in 2020.
Er gaan dan ook stemmen op voor alternatieven. Waarom zouden de Chinezen persé houten eetstokjes moeten gebruiken? In landen als Vietnam eet men meestal met plastic stokjes. De Koreanen geven de voorkeur aan metalen. Waarom al die houten weggooistokjes? Ieder z'n eigen stokjes, al dan niet in een mooi hoesje, altijd op zak of thuis. Dat is de oplossing.
Fotocredits: misswired
Opmerkelijk om dit te lezen. Inderdaad als je nagaat hoeveel stokjes er gebruikt worden daar, klinkt het wel logisch. Sowieso wel grappig, omdat stokjes oorspronkelijk bedacht zijn om hout te besparen. Met stokjes kan je tenslotte alleen klein gesneden stukjes groenten en vlees eten. Kleinere stukjes eten hebben ook een kortere kooktijd en daardoor hoefde men vroeger minder hout op te stoken om te koken. Nu werkt het precies de andere kant uit. Overigens zijn veel wegwerp eetstokjes ook van bamboe. Zelf eet ik ook graag met stokjes, je eet zo namelijk minder snel, waardoor je eerder door hebt dat je vol zit. Schijnt heel erg gezond te zijn. Bij chopstickx.nl verkopen ze stokjes die gemaakt zijn van staal, dus dat draagt niet bij aan de ontbossing haha...