“Wat eten we vandaag?” Een vraag die we vaak beter kunnen beantwoorden wanneer bijvoorbeeld door een verre reis ons referentiekader verandert. Dat ondervond ras-Amsterdammer Aldert tijdens een van zijn eerste verre reizen.

“Voedsel is overleven in veel landen. Ik heb jaren geleden een expeditie naar Nepal gemaakt en toen viel me al op dat de sherpa´s en dragers tevreden zijn met een bordje rijst met linzen (Dal Bhat) terwijl wij veel luxer eten van de kok kregen. Dat vond ik wringend, maar de dragers weigerden eten van ons aan te nemen.”

Zes jaar geleden verliet hij Nederland weer, maar dit maal samen met zijn partner Els om een wereldreis te maken. In twee jaar tijd bezochten ze 28 landen. En hoewel ze zeggen dat in veel van deze landen de keuken niet om over naar huis te schrijven is, deden ze dat toch in hun boek Lekker Reizen.

“In Zuid Korea kregen we levende inktvisjes aangeboden op de markt in Busan. Die moet je in één keer goed doorbijten, anders blijven ze in je keel plakken en ga je dood. Dus die hebben we maar niet geprobeerd. De gefrituurde tarantula´s in Cambodja hebben we ook maar overgeslagen, maar we aten wel slang in China. Dat was bij toeval. We dachten dat het wel erg malse kip was!" Hun ´gastronomische dieptepunt' lag in Rusland en Tibet.

Tijdens de wereldreis die ze samen maakten, kwamen ze veel minder in contact met armoede, “maar onbewust neem je het toch mee in je ervaring van eten. Weggooien is voor ons steeds minder een optie geworden. En we eten nu veel minder vlees. Het zien van de grote uitgestrekte palmolieplantages in Indonesië heeft dat resultaat gehad.”

Het meest geïnspireerd zijn ze door de Thaise keuken. Thailand beviel het duo zelfs zo goed dat ze er na hun wereldreis twee jaar hebben gewoond. “De Thai hebben een leuke standaard begroeting voor wanneer ze iemand op straat tegen komen. Zij vragen altijd: “Kin Kao?” Dat betekent letterlijk: “Heb je al rijst gegeten?” Vrij vertaald betekent het: “Gaat alles goed?” Het is dus geen directe uitnodiging om bij iemand te eten. Maar deze dagelijkse vraag geeft aan hoe centraal eten in die samenleving staat.”

Hun wereldreis is niet het enige wat hun appreciatie voor voedsel heeft verrijkt. Zo was de geboorte van hun zoontje ook één van die ingrijpende levenservaringen die hun kijk op eten heeft veranderd. “Het feit dat we zoveel aandacht aan goed, gezond en vers eten besteden en dat we het gros van onze ingrediënten op de markt kopen en niet in de supermarkt, komt zeker ook door de komst van ons zoontje.”

Wat betekent voedsel voor jou? Zijn er ontwikkelingen in je leven geweest die je beleving van voedsel hebben beïnvloed?

Fotocredits: Aldert Nijhuis en Els Spek, www.wereldopreis.com.