Het meest gelezen artikel uit 2013 op Foodlog kreeg bepaald niet de meest commentaren. Omdat het over havermout gaat, deed het stuk het goed in de zoekmachines die de door Kris Verburghs Voedselzandloper populair gemaakte graansoort oppikten. Toch ging het over onderzoek dat doodgewoon werd gefinancierd door ontbijtgranenproducent Pepsi Co.

1. Havemout is nog niet zo'n gek ontbijt

Op nurmmer 2 belandde een stukje over een even bijzondere als natuurlijke eigenschap van kuikens. Ze kunnen enkele dagen zonder eten omdat een moederkip van nature haar nest pas verlaat en dus haar kinders pas kan voeden als alle eieren zijn uitgekomen. De natuur heeft ervoor gezorgd dat kuikens een zgn. dooierzakje hebben, waarin voor een paar dagen eten zit. Wakker Dier vindt dat de natuur en God het dier iets gegeven hebben waar moderne kuikenbroeders geen gebruik meer van mogen maken. Radar maakte er een uitzending over.

2. Het fabelachtige dooierzakje

Op nummer 3 een vraag:

3. Hoeveel dieren slachtte Nederland in 2012?

Op nummer 4 staat een van de vleesaffaires die de Nederlandse pers dit jaar opspeelde:

4. Kafkaëske journalistiek - vlees na Zembla

In de categorie 'hier ligt Van Dijk, hij kwam van rechts en had gelijk', op nummer 5 een stukje over de falende wetenschapsopvatting van één van ons lands meest begaafde voedingsonderzoekers. Gelijk heeft hij, maar of hij Nederland een plezier deed met zijn gedachten over groenten, valt te betwijfelen:

5. Katan over kanker: 'Groenten helpen niet'

In veel bedrijfskantines kun je geen volle melk meer vinden. Aanbevolen wordt immers halfvolle melk te drinken. Is dat advies gebaseerd op wetenschap? Neen, zegt het onderzoek dat werd beschreven in de nummer 6 van onze lezers:

6. Drie glazen halfvolle melk gezond? Nee dus.

Karine Hoenderdos trapte het vruchtenhagelschandaal na verdwenen pagina's over aanbevolen suikergoed op kinderboterhammetjes op de website van het Voedingscentrum. Het Centrum reageerde met een stuk dat het tot nummer 7 schopte:

7. Het Voedingscentrum wil wetenschap op je brood

Kris Verburgh belandde vorig jaar op nummer 1. Dit jaar was hij onverminderd populair en brak hij door bij het grote publiek. Op Foodlog belandde een stukje over brood en de invloed van Verburgh op de Nederlandse consumptie dit jaar op nummer 8:

8. Brood: verslaat Kris de paleo's?

Stephan Peters van het Voedingscentrum schreef een waarschuwing tegen voedingsgoeroe's - waaroder Kris Verburgh - en supplementenverkopers. Vriend en vijand citeerden het en gingen er heftig over in debat. Het leidde tot de 9e plaats in het lezersklassement:

9. Ontmasker de voedings- en supplementengoeroe

Op nummer 10 een zakelijke analyse: hoe is het mogelijk dat de Brabantse boeren hun miljardenbedrijf Vion zijn kroonjuwelen moesten laten verkopen en nu zelf met een onrendabele slachterij blijven zitten?

10. Wat gebeurt er met Vion?

We wensen iedereen een goede jaarwisseling en een even lekker als gezond 2014!

Fotocredits:Thirds, uitsnede, Dennis Wilkinson