Haver wordt in Nederland voornamelijk voor veevoer gebruikt. Maar je kunt er ook een prima brood mee bakken. De voedingswaarden zoals eiwitten, mineralen en onverzadigde vetten liggen veel hoger dan bij tarwe, en het is bij uitstek geschikt voor mensen met coeliakie. Twee studenten aan de leraaropleiding Consumptieve Technieken in Wageningen brachten
Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft het haverbrood onderzocht en beoordeeld op een 7. Zowel het visuele aspect zoals de textuur en structuur waren minstens gelijkwaardig aan brood op basis van tarwe. Ook de smaak was prima. Wel heeft haverbrood een karakteristieke, bittere bijsmaak. Maar mogelijk kunnen er rassen ontwikkeld worden die dat niet meer hebben.
Voordelen voor de bakker
De Wit en Van Santen denken dat er voor bakkers genoeg
Nadeel is dat haver geen glutenvormend vermogen heeft. Dat is echter te compenseren. Hoe dat moet mogen De Wit en Van Santen niet zeggen, omdat bakken met haver een overheidsproject is waarbij ook commerciële partijen uit de branche bij betrokken zijn. De overheid heeft namelijk als doel haver weer terug op het Nederlandse akkers te krijgen als verrijking van de Nederlandse cultuur.
bron: Bakkerswereld
#3 , haver is glutenvrij. In 2016 opende in Nederland de eerste gecertificeerd glutenvrije haverfabriek van Europa.