Op basis van statistisch onderzoek onder 126.000 mensen concluderen gerespecteerde Amerikaanse onderzoekers dat het aantal doden daalt met 11% à 19% onder mensen die boter, spek en rood vlees vervangen door olijf-, lijnzaad- en soja-olie.
Hans,
De GR heeft twee verschillende soorten input voor het VC: richtlijnen en normen. Die laatste is nog niet ge-update en daarvoor raden zij het VC aan tijdelijke normen te gebruiken. Precies dat leidt tot het hinken op twee gedachten, want waar de Richtlijnen de 10en% VV expliciet niet langer hanteren, staat die bovengrens nog wel in de tijdelijke Normen. Als het VC voor die grens dus naar de GR wijst, dan is dat niet incorrect, maar hebben ze het over de Normen en niet over de Richtlijnen.
De GR heeft inmiddels een vaste commissie op Gezonde Voeding en hun eerste taak is om die Normen te updaten. Ik vraag me zeer af of het zo nodig is om VV daar een plaats in te geven, aangezien de onderbouwing daarvan wankel is vanwege (1) de toch echt magere onderbouwing dat VV an sich ongezond is en (2) de vooralsnog volkomen ontbrekende onderbouwing van de grenswaarde van 10en%.
Dat is waar ook, Dennis Zeilstra. Dus weliswaar klopt het strikt gezien wat Astrid zegt (er staat ook expliciet 'norm' in de column). Maar de tegenspraak bestaat nog steeds, zij het dat het de GR is die zich tegenspreekt door normen te hanteren die aantoonbaar in strijd zijn met het meest recente literatuuronderzoek van zichzelf.
Het zou voor dit soort kwesties helpen, Astrid Postma-Smeets, wanneer het Voedingscentrum bij dergelijke stukjes iets meer aandacht aan zijn bronverwijzing zou besteden.