In de grootste gecoördineerde actie tegen voedselfraude ooit is meer dan 10.000 ton en 1 miljoen liter aan potentieel gevaarlijke vervalste levensmiddelen in beslag genomen.

Europol en INTERPOL coördineerden acties in 57 landen in Operatie Opson V, waarbij politie, douane, voedselveiligheidsinstanties en partijen uit het bedrijfsleven betrokken waren. De acties vonden tussen november 2015 en februari 2016 plaats in winkels en op markten, vliegvelden, havens en industrieterreinen.

Tot de opvallendste 'vangsten' behoren 9 ton met kunstmest besmette nepsuiker in Soedan en 85 ton met kopersulfaat 'geverfde' olijven in Italië. In Griekenland werden 3 illegale alcoholstokerijen ontmanteld, met meer dan 7.400 flessen vervalste sterke drank en nepetiketten. In Groot-Brittannië werd bijna 10.000 liter aan namaakwijnen, whisky en wodka in beslag genomen. In Thailand werd een netwerk opgerold dat illegaal vlees op de markt bracht; daarbij werd 30 ton rund- en buffelvlees, ongeschikt voor menselijke consumptie, vernietigd. In Zuid-Korea troffen inspecteurs voedingssupplementen en afslankmiddelen aan met schadelijke ingrediënten. Bij een inval in een warenhuis in Indonesië stuitten de autoriteiten op meer dan 310.000 illegale voedingsproducten. In Australië werd 450 kilo versneden honing gevonden, naast pinda's vermomd als pijnboompitten. In Bolivia vond de politie duizenden blikjes sardines, met nepetiketten van een beroemd Peruaans conservenmerk. In België confisqueerde de luchthavenpolitie een aantal kilo's apenvlees en in Frankrijk nam luchthavenpersoneel 11 kilo sprinkhanen en 20 kilo kevers in beslag.

"Vervalste en gevaarlijke levensmiddelen zijn een bedreiging voor mensen overal ter wereld die deze mogelijk levensgevaarlijke producten nietsvermoedend kopen", zegt Michael Ellis van INTERPOL. Zijn collega Chris Vansteenkiste van Europol vult aan: "De stijgende voedselprijzen en het mondiale karakter van de voedselketen bieden criminelen de mogelijkheid om vervalste en inferieure voedingsmiddelen te verkopen in een tak van criminaliteit waar miljarden in omgaan. Dit kan serieuze risico's met zich meebrengen voor nietsvermoedende klanten. De complexiteit en schaalgrootte van deze fraude vraagt om een gecoördineerde, multidisciplinaire en grensoverschrijdende aanpak."
Bron: Europol - Largest-ever seizures of fake food and drink in INTERPOL-Europol operation | Europol