Wijn van een euro de liter gaat onder de naam van dure appellaties in een chique fles met nog chiquer etiket en wordt via supermarkten binnen en buiten Italië en het Internet verkocht. Dure Brunello di Montalcino, Sagrantino di Montefalco en Chianti worden voor € 30 per fles verkocht, terwijl er een eenvoudige wijn onder de kurk zit.
Le Monde schrijft dat de export van Italiaanse wijn met 10% steeg in 2013. In hetzelfde jaar steeg de etikettenfraude met 103% en werd voor € 31 miljoen aan frauduleuze flessen uit de markt gehaald. Niemand weet of 40, 30, 20, 10 of maar 5% van de werkelijke fraude is opgespoord.
Dat eigenlijk alleen maar de olijfolie en de groemten de gezonde elementen zijn van het mediterrane dieet, dacht ik bij Kris Verburgh (KV) gelezen te hebben, maar die schrijft niet expliciet -heb ik inmiddels zijn hele boek op doorzocht- dat de combinatie van die twee de clou zou zijn (wat wel de idee is dat onder bedoeld linkje wordt geopperd). Wat KV wel schrijft is daar overigens bepaald niet in strijd mee. Van olijfolie staat volgens hem alleen vast dat die olie het hart niet schaadt (dat is voor een olie op zich uitzonderlijk). Het lijkt me dat vet eten en daarmee geen verhoogde kans op hartfalen te riskeren wel kan (en wel zal moeten zelfs). Het zal een kwestie zijn van groente te eten in combinatie met op zijn minst niet de verkeerde vetten (zoals olijfolie) en vooral wel de goede vetten, welke dat ook zijn (in ieder geval zijn dat zeker de omega-3 vetten in koudwatervis en in walnoten). Dit laat allemaal onverlet dat wijn, een alcohol en dus een kwaadaardige bron van koolhydraten, onmogelijk het goede element in het meditairane dieet kan zijn. Dat dat op zich ook al eerder op dit blog aan de orde geweest is, kan zijn; ik lees wegens tijdgebrek (lang) niet alles.
En dan "linkjes" plaatsen, ik heb twee linker computerhanden, maar ik zal de volgende keer mijn best doen.