Deze week hoorde het 'health select committee' van het Britse Lagerhuis diverse experts over de maatregelen die de regering zou moeten nemen om de obesitascrisis te beteugelen. Het optreden van Jamie Oliver zorgde voor de nodige media-aandacht.

Het rapport zelf bleek in een la verdwenen
'Geheim rapport'
Olivers al vaker herhaalde oproep voor een sugar tax kreeg extra lading toen bleek dat Public Health England precies die maatregel aan de regering geadviseerd had.

Alison Tedstone, opsteller van het rapport, verscheen voor dezelfde commissie als Oliver en deelde haar bevindingen. Zo kwamen ze toch in de openbaarheid. Het rapport zelf bleek in een la verdwenen. De overheid liet weten het rapport pas te zullen publiceren op het moment dat zij met haar langverwachte aanpak voor kinderobesitas naar buiten zou komen.

De DailyMail onthulde dat Cameron het rapport niet had gelezen en zich onderhield met vertegenwoordigers uit de levensmiddelen- en drankenindustrie
Kracht van de lobby?
De Britse media waren in rep en roer. Aan de ene kant stelt de regering keer op keer met zoveel woorden 'geen sugar tax'. Aan de andere kant blijken adviseurs en experts daar juist toe te adviseren. Premier Cameron kreeg er het meest van langs. Waar Jamie Oliver nog meldde dat het onderwerp Cameron 'na aan het hart' lag, kwam de DailyMail met de onthulling dat hij het hele rapport niet gelezen had en zich bovendien regelmatig bleek te hebben onderhouden met vertegenwoordigers uit de levensmiddelen- en drankenindustrie.

Rapport openbaar
Vandaag komt er in ieder geval een gedeeltelijk einde aan het gekrakeel. Het wetenschappelijk tijdschrift BMJ publiceert het rapport van Public Health England. Dat pleit voor:
- terugdringen van het aantal aanbiedingen en kortingen op suikerhoudende producten in supermarkten, winkels en restaurants
- strengere regels voor adverteren met suikerhoudende producten richting kinderen
- verminderen van de hoeveelheid suiker en verkleinen van porties in bewerkte voedingsmiddelen.

"De regering zou ook een heffing op suikerhoudend voedsel moeten overwegen, zoals een 10% tot 20% heffing op de prijs van suikerhoudende dranken", stelt het rapport, "hoewel dit waarschijnlijk minder effectief zal blijken dan de genoemde drie maatregelen", aldus BMJ.

Fotocredits: 'Just a spoonful', frankieleon