Onderzoekers van het UMC Groningen ontwikkelden een slim apparaatje dat het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden kan voorspellen. Ze beschrijven het in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetologia.

Ze maken gebruik van het uit eerder onderzoek bekende gegeven dat patiënten met diabetes type 2 een hoger niveau aan de zogeheten versuikeringsproducten Advanced Glycation End Products (AGE’s) in hun bloed hebben. Met autofluorescentie, waarbij een ‘lichtlezer’ op de huid geplaatst wordt, zijn die AGE’s te meten.

De wetenschappers analyseerden gegevens uit Lifelines, een data- en biobank met informatie over de gezondheid van 167.000 mensen over een periode van 4 jaar. Autofluorescentiemetingen bleken de ontwikkeling van diabetes 2 en hart- en vaatziekten heel goed te voorspellen, onafhankelijk van verschillende traditionele risicofactoren, zoals overgewicht of verhoogde suikerspiegels

De nu ontwikkelde AGE-reader is volgens de onderzoekers goed te gebruiken door huisartsen. Na een eenvoudige huidmeting kan de dokter een goed preventief leefstijladvies geven om het risico op diabetes en hart- en vaatziekten te verminderen.
Bron: UMCG - Slim meetapparaatje voorspelt diabetes, hart- en vaatziekten en overlijden