Op Foodlog Etikettendag, stellen we u drie vragen:
- voelt u zich misleid?
- zo ja, vindt u dat de wetgever tegen dergelijke door de wet toegestane nep zou moeten kunnen optreden?
- zo nee, vindt u het probater als pers zich hier vrolijk om maakt, zodat etikettenmakers wel drie keer nadenken voor ze dit nog eens uithalen?
Fotocredits: @gewoonbob
Daar heb je gelijk in Cees Corbijn.
De keuze die ik maakte is eigenlijk het vervolg op het verhaal van de fraude (en andere frustraties mbt 'supermarkten' en de voedselindustrie).
Ik kan dit soort fraudes niet los zien van wat er in de hele keten gebeurt.
Mijn stap om de supermarkt te laten voor wat ie is, kwam in eerste instantie juist doordat ik gedwongen werd om naar de kleinste lettertjes op verpakkingen te kijken.
Diverse fraudes en en andere toestanden maakten dat mijn vertrouwen tot ver onder het minimum daalde en ik daardoor 'gedwongen' werd tot andere keuzes.
Want eigenlijk is het toch van de gekke als je bij je leverancier niet meer 'gewoon' kunt kopen, zonder op de kleinste lettertjes te moeten letten? (even los van het feit dat die soms/vaak een heel ander verhaal vertellen dan de koeieletters en plaatjes je doen geloven)
Ik heb dan liever mn kip waar de kippenboer over zegt: "ja, ze krijgen antibiotica, als dat nodig is" Dat is immers het zelfde verhaal dat hier in huis geldt.
Op basis van de rest van zijn verhaal geloof ik die man. Doordat die beesten veel meer smaak hebben, geloof ik het verhaal van langzamer opfokken en voldoende ruimte. Dat ze daardoor veel minder snel ziek zullen worden, maakt ook de kans veel kleiner dat ze antibiotica gehad hebben.
Uiteindelijk gaat het om de geloofwaardigheid van de hele keten. Daar zie ik steeds meer verschillen tussen de supermarkten ontstaan. De branche is duidelijk in beweging. Dat vind ik erg hoopgevend.