Grondstoffenbedrijf AEB Amsterdam doet onderzoek naar de productie van eiwitten vanuit rioolslib. Sietse Agema van AEB Amsterdam vertelt op BNR radio over dit veelbelovende proces. "Voor Amsterdam hebben we uitgerekend dat dit voldoende eiwit kan opleveren om alle inwoners van de stad voor 35 procent in hun primaire eiwitbehoefte te voorzien", aldus Agema. De CO2-footprint van deze eiwitten is veel kleiner dan voor eiwitten uit bijvoorbeeld vis of soja.

Agema benadrukt dat dit wat vies klinkende proces bijdraagt aan het sluiten van kringlopen. Bij rioolwaterzuivering komt ammoniak vrij en samen met zuurstof, waterstof en koolstofdioxide zijn dit voldoende nutriënten voor de groei van bacteriën. Alleen de waterstof komt van buiten de zuivering en moet apart worden gemaakt. De bacteriën vormen een massa. "Die massa zouden we kunnen verorberen, net als yoghurt", vertelt hoogleraar Willy Verstraete, die initiator van het project.

Agema benoemt ook de productie van eiwitten in steden als voordeel van dit proces. De wereldbevolking groeit en trekt naar stedelijke gebieden, waar de productie van nieuwe eiwitten voor menselijke consumptie moeilijk is, maar door recycling toch gedeeltelijk mogelijk wordt.

AEB begrijpt dat het idee van voedsel uit het riool voor mensen niet aantrekkelijk is. Daarom zijn de eiwitten in eerste instantie bedoeld voor diervoeders. Het is een zeer zuiver product, dus in principe zijn de eiwitten ook prima geschikt voor menselijke consumptie. Dat gaat waarschijnlijk nog wel even duren, maar BNR is positief: "Op naar de riolade, rioletti en rionaise".
Bron: BNR - Vanuit het riool, zo op je bord