Groenteverwerker Heemskerk in Rijnsburg gaat zijn fabriekscomplex fors uitbreiden en hoopt daarmee de komende jaren de omzet te kunnen verdubbelen. Heemskerk hoort bij de top 3-leveranciers van verpakte groente in Nederland. De investering bedraagt € 25 miljoen. Na stevige onderhandelingen is met de ABN Amro een kredietovereenkomst voor 40 miljoen euro bereikt.

Heemskerk levert verpakte ijsbergsla, maaltijdsalades en bewerkte groentes aan Lidl, Dirk, Deen, Coop, Superunie-leden en Burger King, schrijft het FD. Het ziet de groeimogelijkheden met name in het marktsegment van de luxe maaltijdsalades, vandaar dat de investering zich toespitst op zogeheten ‘high care’-voorzieningen. In die bedrijfsruimten worden bederfelijke waren als zalm, tonijn of kaas verwerkt.

Heemskerk durft de investering aan met het oog op het al jaren toenemende marktaandeel van verpakte en panklare groenten en kant-en-klaarmaaltijden. Dat marktaandeel is inmiddels 45% van het totale aanbod. Doorslaggevend voor het majeure investeringsbesluit is echter de trend dat supermarkten en fastfoodketens enerzijds en leveranciers van bewerkte groenten anderzijds op langjarige basis van partnership zijn gaan samenwerken. Die bestendigheid van die trend blijkt uit het feit dat Heemskerk de derde grote groentebewerker in korte tijd is die gaat uitbreiden. Eerder gingen marktleider Vezet en Hessels het familiebedrijf voor.