De medische wereld realiseert zich steeds vaker dat de werkzame stoffen in dagelijkse levensmiddelen en ook in voedings- en kruidensupplementen een interactie kunnen vertonen met bepaalde voorgeschreven medicatie. Zo is al langer bekend dat je een aantal medicijnen, waaronder bètablokkers, maar beter niet kunt combineren met grapefruitsap. Dat is dan in de bijsluiter vermeld en, als het goed is, wordt je daar door de apotheek op gewezen.

In dit geval namen Japanse onderzoekers de 'bijwerking' van groene thee onder de loep. 10 proefpersonen werd gevraagd twee weken lang of water of groene thee te drinken. Op de testdag kregen ze vervolgens 1 dosis van de bètablokker nadolol. Bij de theedrinkers bleek dat de werking van het transporteiwit OATP1A2 duidelijk minder was. Hierdoor werd minder nadolol vanuit de darm opgenomen en was de werking van het medicijn minder. Het onderzoek is gepubliceerd in Clinical Pharmacology & Therapeutics.

Op de bijsluiter van nadolol staat dat bepaalde medicijnen, inclusief 'herbal remedies' de werking van nadolol kunnen beïnvloeden. Maar: groene thee staat daar niet bij. Groene thee heeft juist de naam 'gezonder' te zijn dan zwarte. Dat zou te danken zijn aan het feit dat groene thee minder gefermenteerd is dan zwarte en daardoor meer antioxidanten bevat. De 'echte' wetenschappelijk erkende gezondheidsclaims zijn nog beperkt, maar er zijn aanwijzingen dat groene thee gunstige effecten heeft bij o.a. kanker in blaas, slokdarm, eierstokken en alvleesklier, de ziekte van Parkinson en de vetsamenstelling van het bloed.

Het verdient dus aanbeveling in de bijsluiter van nadolol voortaan ook op te nemen dat je de pil het beste gewoon met water kunt innemen. Wil iemand toch liever groene thee blijven drinken, dan zou het verstandig kunnen zijn ten minste vier uur te wachten na het nemen van de medicatie. Net als nu aanbevolen wordt bij grapefruitsap, zegt een woordvoerder van de Britse Royal Pharmaceutical Society in het artikel op BBC News Health.

Dit onderzoek laat ook maar weer eens zien hoe weinig we feitelijk weten van de interacties tussen de processen in ons lichaam en de 'werkzame stoffen' die we - bewust dan wel onbewust - binnenkrijgen met ons eten, drinken en medicatie.

Fotocredits: 'Japanese tea ceremony', ken tam