Deze column verscheen in de printeditie van de Levensmiddelenkrant die afgelopen maandag in de brievenbus viel.
Fotocredits: walvisstaart, Madeleine Ball
Wat brengt 2015 de Nederlandse eier- en vleeskippensector?
#15 Pieter, Leon is niet de grote boer met honderd duizende kippen, heeft al een mooie freiland stal met natuurlijke ventilatie.
En een vraag waarom zou voor de diergezondheid een klein stalletje beter zijn dan een groot en waar denk jij die sterke gezinde kip vandaan te halen.
Met hygiene is nog veel te winnen denk ik zelf, helaas zit daar wel een heel groot knelpunt met de bio en freiland kippen, je kunt zelf je laarzen 10 keer ontsmetten, de kip loopt met zijn pootjes netjes door de wei en neemt alles mee naar binnen.
Als je het echt op een heel hoog plan wil krijgen zul je stallen krijgen zoals bij de varkens, het liefst nog eentje met een speciaal filter voor de inkomende lucht.
Hoeveel zou je ervoor te betalen, in euro's per kg, Pieter?
# Leon, nr 11
Heb je er al eens over nagedacht om als hobby een klein stalletje te bouwen en daar super mooie sterke en gezonde kippen te houden. Die dan zelf met trots te verkopen aan een goed restaurant, een poelier of iemand met ambitie op de markt, die ook wel een foto wil ophangen van die prachtige dieren
Dat wordt vast een leuke liefhebberij en zou zo maar meer op kunnen brengen dan "the race to the bottom" waar je nu in zit. Ik zou het vlees van die dieren graag kopen, en ik ben vast niet de enige. Zulke kwaliteit is nu haast niet te vinden.
Henric, ik heb stellig de indruk dat je zegt dat iets wat economisch niet relevant is, dat in andere opzichten nog wel kan zijn. Dat is een stelling die ik zou kunnen volgen. Ik kan niet volgen wat je hardop zegt: dat mensen kunnen leven van zaken waar niet van te leven valt.
Dick, de term economisch zinloos is wat kort door de bocht. Het klopt dat door Amazon c.s. het niet meer zo snel zal gebeuren dat wanneer iemand een paar boeken over een tovenaarsleerling schrijft, de hele familie tot in de 5e generatie stil kan gaan leven. Maar daardoor is het schrijverschap niet meteen economisch irrelevant.
Leon#11, vooral je laatste optie zou ik serieus onderzoeken. Waar ik nu juist bang voor ben is dat heel veel ondernemers in de agrarische sector datzelfde gaan doen.
Henric #10, kun je toelichten waarom het te kort door de bocht is?
#5 Henric, ik maak me er wel degelijk zorgen over. Op deze manier blijf ik geen pluimveehouder tot mijn 70e. Zowel met het risico dat ik het waarschijnlijk financieel niet red mocht het virus hier nog een keer komen als wel psychisch. Enige stress en gezonde werkdruk kan ik mee leven, maar als de sfeer van afgelopen maanden een terugkerend ritueel wordt, dan pas ik daar voor.
We moeten vooral als sector risico's verkleinen.
- kippen binnen tijdens vogeltrek (minimaal 120 dagen buiten, net als koeien)
- watervogels rond stallen weren/verjagen (of in extreme gevallen waar de vogels massaal op en rond de stal zitten geen kippen willen houden)
- goede hygiƫne.
- goede ongedierte bestrijding.
Dit alles biedt geen garantie maar verkleint de risico's aanzienlijk.
Enten en/of houden van sterkere kippen moet onderzocht worden of daar een (stukje) oplossing ligt.
En ja, ook iets anders doen dan (of naast) kippen houden speelt in mijn gedachten.
Dick, bij boeken (en muziek) wordt het systeem dat het mogelijk maakt iets te verkopen voor een prijs die niets te maken heeft met de kostprijs afgebroken. De uitspraak economisch zinloos is te kort door de bocht.
Henric, ook het schrijven van boeken wordt in de moderne economie economisch zinloos gemaakt. Maar ... alles wat we belangrijk vinden komt natuurlijk vanzelf terug op een nieuwe manier. Je moet alleen eerst even door de crisis heen en - ik geef toe - dat is bij voedsel een stuk vervelender dan bij boeken en kranten.
Wat Dick in #4 zegt, geldt voor het grootste deel van de agrarische sector in Nederland. Dat lijkt mij vrij verontrustend.
Dat griepje bedreigt niet alleen de legkippensector in de EU maar de hele voedselketen. Eieren zijn een basisvoedsel met een volledig onderschat belang voor de hele voedselketen. Vaccinatie met een marker entstof zou misschien uitkomst kunnen bieden??
Henric, dat komt omdat het om nog maar om ruim 1000 bedrijven gaat die volledig gespecialiseerd zijn in pluimvee. Kortom het gaat maar om een klein groepje mensen.
Pluimveehouders zijn sowieso de meest bescheiden , ingetogen , gelaten groep als het over de "boeren "gaat. De sector decimeerd zonder dat iemand in het land het zal opmerken.
En waarom lijkt het alsof niemand zich daar druk over maakt?
Henric, er staat wat er staat: waar negatieve marge wordt gemaakt, cq. het risico daarop te groot wordt, verdwijnt een commerciele activiteit. Ook als het basaal voedsel is.
Dick, als ik het goed lees zie ik een pleidooi voor het op de maatschappij afwentelen van de kosten van de bestrijding van dierziekten. Klopt dat?
De recente Duitse gevallen kwamen uit gesloten houderijen (ik denk dat je dat bedoelt). Het Italiaanse geval is volgens een van mijn welingelichte bronnen ook gesloten, hoewel hij dat op het moment dat ik het vroeg daar slechts 99% zeker van was. Ik heb het later niet meer gechecked.
Zijn er inmiddels (anders dan preventief) ook al vogels getroffen die in natuurlijke omstandigheden worden gehouden?
# Jarno en Frank
Ik kan geen prijs noemen. Vind vlees zowiezo belachelijk goedkoop bij de super en ga daarom liever naar een goede slager. Vraag altijd om kwaliteit.
Wat de grootte van de stal betreft. Ik gebruikte dat begrip omdat als je voor de hoogste verkoopprijs gaat een te groot aanbod fnuikend is. Daarom klein en zelf naar een restaurant gaan of een paar lui met een goed imago op de markt. Ik hoop uiteraard dat het kan groeien. Heb geen bezwaar tegen groot, zolang dat groot willen zijn maar niet als enige doel heeft om de kostprijs te verlagen. Dan zit je namelijk qua denken in de spiraal wat ik als ondernemer doosbang van zou worden. Er zijn in iedere markt mensen die daar uit weten te breken en ik zou daar cout que cout bij willen horen.