Consumenten moeten beter uitgelegd krijgen wat de houdbaarheidsvermelding betekent, zodat ze in 2025 de helft minder voedsel verspillen. Morgen ondertekent tijdens de Nationale Voedseltop het CBL namens de supermarkt- en foodservicesector daartoe een Green Deal met de overheid, FNLI, de Nederlandse Zuivel Organisatie en Wageningen University & Research. Beter omgaan met houdbaarheidsdata en zelf kijken, ruiken en proeven kan 14 kilo verspilling per persoon per jaar voorkomen. Op producten als groenten en fruit, azijn, suiker en banket is een datum niet eens verplicht; droge kruidenierswaren zouden daar zo aan kunnen worden toegevoegd, schrijft de NOS.
Bron: CBL - 25 januari 2017 Houdbaarheidsvermelding onder de loep om voedselverspilling tegen te gaan
Voedselverspilling tegen gaan is relevant. Maar het is ook een van de gemakkelijkere onderwerpen. Hopelijk komen ook de echte dilemma's van ons voedselsysteem aan de orde om te zorgen voor behoud bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit als basis van een ecologisch houdbaar systeem. Laat het klimaatakkoord hiervoor richtinggevend zijn.