Tot op heden is er echter slechts één studie die aantoont dat er zogenaamde non-coeliakie glutengevoeligheid zou bestaan. Terwijl coeliakie voorkomt bij ca. 1% van de bevolking, eet reeds 18% glutenvrij. Voor hen is er goed nieuws: 2 nieuwe studies tonen aan dat non-coeliakie glutengevoeligheid niet aan te tonen valt. Dat meldt Business Insider. In het uitstekend geschreven en gedocumenteerde bronartikel vind je alle referenties naar de artikelen.
Het werk van Alessio Fasano (een van de uitvinders can coeliakie) laat zien dat gluten effect kunnen hebben op veel meer dan alleen de darmen. Sterker: dat is niet eens het grootste effect.
@Wendy, #17: De mensen die aantoonbaar overgevoelig zijn voor gluten (coeliakie patiënten) of tarwe vertonen hun allergische reacties al bij sporen van het eiwit waar ze gevoelig voor zijn. Een gemiddelde coeliakiepatient wordt aangeraden om minder dan 10-20 mg gluten per dag te eten (ik ken mensen die nog gevoeliger zijn dan dat.) Een gemiddelde tarweboterham bevat zo'n 2.5 gram gluten. Je zult behoorlijk lang moeten fermenteren om aan een factor 1000 in gliadine-allergeen-fragment-reductie te komen. Hint: zelfs in bepaalde soorten soja-saus merk ik dat er een tarwe-starter gebruikt is om de fermentatie op gang te brengen.
@Guido: De lijst van mogelijke klachten is imposant!