Ziekelijk gezond
"Melk is taboe, suiker sowieso, tarwe kan echt niet en zelfs gangbare groenten en fruit komen niet meer op tafel. Alleen heel specifiek voedsel kan nog, in extreme gevallen zelfs alleen uit eigen tuin. Veel mensen zijn zo druk met gezond eten, dat het ziekelijk wordt." Met die woorden opent Der Spiegel zijn artikel.
De Duitse vereniging voor endocrinologen waarschuwde onlangs voor mensen die van gezond eten bezeten zijn geraakt. Niets kan meer, alles moet zoals het eigenlijk niet kan.
Mensen die door orthorexie getroffen worden, vermageren sterk en vertonen gebreksverschijnselen. Ze vereenzamen omdat ze nergens meer kunnen eten. Volgens psychiater en psychotherapeut Ulrich Voderholzer treedt bij het begin van de vereenzaming de ziekte echt naar buiten. "Op dat moment neemt het ziekelijke dimensies aan. Ook het risico op een depressie komt op dat moment in zicht omdat mensen hun relaties en stabiliteit verliezen."
Veganisten verhoogd risico
Beginnende veganisten blijken een verhoogd risico op orthorexie te hebben. Vanuit een sterk moreel en gezondheidsgericht wereldbeeld moeten ze in korte tijd al hun eetgewoonten veranderen. Daardoor kunnen ze in het zojuist beschreven isolement waarin een mens zich geheel opnieuw moet uitvinden terecht komen.
Voderholzer geeft een pragmatische zielenknijpersdefinitie van orthorexie: "het is vaak het gevolg van de wil je plekje te vinden in onze complexe samenleving. Gezond eten neemt de plaats van religie in en moet het gevoel van eigenwaarde invullen."
Fons, mee eens, iedereen zijn eigen mening over van alles en nog wat o.a. voeding; vrijheid van meningsuiting! ja natuurlijk. (behalve voor de politie want van Aartsen wil geen meningen- of gedachten-politie tv west aug. n.a.v. IS, dit terzijde maar vind ik een ernstige en tekenende uitspraak). Ik zou het aanbevelenswaardig vinden als mensen meer over anatomie, fysiologie en voedingsleer weten, dan kun je wel betere beslissingen nemen. Dan neem je niet klakkeloos wat aan; dat geldt voor elke beslissing, probeer toch meer achtergrond informatie in te winnen vóór je iets beslist. Dat iedere producent "gezond" op zijn artikel mag zetten wil niet zeggen dat er geen definitie van "gezond voedsel" zou kunnen zijn. De producent is de eerste die je moet onderzoeken op waarheid. En ik vermoed dat enkele weken iets uitproberen niets zegt. Deficiënties of ziektes, b.v. levercirrhose, komen pas na 10-tallen jaren. "Gezonde" eters zijn wel heel kritisch en daar kan menige buitenstaander niet mee omgaan.