Deense wetenschappers denken dat de overgang van babyvoeding naar gezinseten voor een groot deel bepaalt hoe het microbioom zich ontwikkelt. Vooral de omschakeling naar steeds meer vaste voeding blijkt een beslissende factor. Dat gaat in tegen het gangbare denken dat obesitas overerfbaar is of beïnvloed wordt door het voedingspatroon bij obese moeders.

Voor hun onderzoek brachten de wetenschappers de ontwikkeling van het microbioom van twee groepen baby's in kaart. De ene groep had moeders met een normaal gewicht, de andere groep had obese moeders. Het microbioom (uit ontlastingsmonsters) werd vergeleken met borstvoedingspatronen en met wat de baby's aan aanvullend eten aten. Dat gebeurde op de leeftijd van 9 en 18 maanden, de momenten dat baby's overgaan van moedermelk of flesjes op het normale gezinseten.

"Het onderzoek laat zien dat de ontwikkeling in bacteriële samenstelling tussen 9 en 18 maanden volledig onafhankelijk is van eventueel overgewicht van de moeder en de daarmee samenhangende eetgewoonten", zegt onderzoeksleider dr. Tine Rask Licht.

Meteen na de geboorte spelen factoren als de manier van ter wereld komen en het gewicht van de moeder wel een rol, maar uit de studie blijkt dat deze nauwelijks meer van belang zijn als de kinderen 9 maanden oud zijn. "De ontwikkeling van het microbioom wordt vooral beïnvloed door de overgang van melkvoeding naar gezinsvoeding, met veel eiwitten en vezels, en de duur van het borstvoeding. [..] Het duurt 3 tot 5 jaar voordat het microbioom van een kind volledig gevormd is."
Bron: FoodNavigator - Switch in family diet determines infant gut bacteria makeup