Gisteren twitte mij Claudia Krijger of ik aandacht wilde vragen voor Cantinetta, een local food restaurant in Amsterdam. Het restaurant is zo local georienteerd dat het Engels spreekt. Het eten komt echter alleen van om de hoek. Claudia en haar Amerikaanse vriendin Deb vragen zich af waarom niet veel meer supermarkten en restaurants eten van om de hoek serveren. Dat vertellen ze in een filmpje waarin ze u en mij proberen te overtuigen dat we hen met crowdfunding moeten helpen. Ze hebben namelijk nog wat geld nodig om hun restaurant af te maken. Of ik het rond wilde twitten dus, want van de koningin der twitteraars, Petra de Boevere, had ze de duidelijke aanwijzing gekregen om in haar eigen netwerk te gaan vissen naar geld. Hier zie je hun filmpje:



Het restaurant speelt duidelijk in op de behoefte om gezellig samen OK te eten. Bent u overtuigd en gaat u geven? Pas op, want al geloofde u het niet: ook Albert Heijn serveert lokale groenten.

Ik ging gisteren fietsen. Niet in Amsterdam maar in de buurt van Olargues, ergens in Frankrijk. De onbeholpen lokale winkels met groenten, fruit, wijn en zuivel schieten er als paddestoelen uit de grond. Daar spreken ze gewoon Frans, want het zijn echte lokalen die 'local' gaan om nog wat te verdienen. Ze verkopen hun eigen abrikozen en amandelen en verkopen meteen de spullen van wat bevriende buren mee. Je hebt er zo een winkeltje vol mee dat niet duurder is dan de super, terwijl de groenten verser en het fruit rijper is. De winkeltjes aan huis spelen duidelijk in op de heel basale behoefte om geld te verdienen.

Ik stapte gisteren af in Olargues, bij Toutoune. Zij heeft gewoon een oud winkeltje waar ze van alles verkoopt. Alle fruit was er even rijp en lekker en het kost bij haar allemaal hetzelfde, € 2 de kilo. Dezelfde prijs als voor de 'Obergine' en komkommers. En ik hoefde alleen maar af te rekenen. Vele anderen deden hetzelfde en reden blij weer door omdat ze goedkoper uit waren dan bij de super en het nog lekker was ook.

Onderwijl, zegt vilt.be, maken melk- en groentenboeren zich zorgen want ze krijgen niets voor hun lokaal gemolken en geteelde spul dat de hele wereld over moet. De melkboeren in Engeland dreigen met harde acties omdat ze zelf teveel maken. Groenten die in conserven moeten leveren niet genoeg op en die boeren zijn ook al niet blij. Misschien moeten ze ook gaan crowdfunden om te doen wat kennelijk niet uit kan.

De man op de foto hieronder heeft van dat soort dingen geen last. Hij houdt sinds kort een winkeltje in wat dit voorjaar nog een garage was. Bergen toeristen stoppen even. Hij blij en van de winter kan zijn auto zo weer in die schuur.

ep_fne


O ja, Marqt vertelt dezer dagen dat ze sinds ze bestaan al 30% goedkoper zijn geworden en dat als ze nog verder groeien - naar 8 winkels voor het einde van het jaar - ze nog goedkoper worden. Marqt was dus te duur en moest goedkoper worden, ondanks zijn lokale korte lijnen.

Die buurtwinkeltjes halen Marqt met twee vingers in de neus in. Er is maar één nadeel: zolang de voorraad strekt. Kijk, en dat regelt AH dan weer wel.

Fotocredits: Foodlog