- wie van de lezers hier eet (nog) gekookte worst?
- waar koop je het?
- wat kost het?
Ik laat morgen zien waarom ik het vandaag vraag.
Jeroen, zit hier niet een potje te zwaaien en zet gewoon je adres neer!
Heb je trouwens een goeie foto van jouw gekookte worst? Dat zielige dingetje wat hierbij staat is niks.
Wouter Klootwijk ,Ik ben zomaar even aan het google ,en ik kom deze verhaaltjes en reclame tegen, wat leuk ,ik zou zeggen kom weer eens langs in de winkel .Je mag ook Marieke mee nemen hoor! Dan kan ze ook van die schijven proeven Ik zie je graag weer eens langs komen .
Marieke, ook de Franse versie is polsdik: zie 2 gekookte industrie-worsten. De middelste is alleen gekookt en onderste heet 'gekookt en gerookt'. Ze zijn met knoflook, anders dus dan de Nederlandse.
Ik vond een beter plaatje dan dat van AH, maar het is zo klein dat ik het maar link. Zie daar Klootwijk's polsdikke worst.
Opvallend: er zijn maar heel weinig afbeeldingen van 'gekookte worst' te vinden in Google en andere zoekmachines.
Heeft iemand een mooi foto, die we bij dit item kunnen zetten? Mail me op dickatfoodlog.nl
Marieke de gekookte worst waarover ik schreef en waarvan ik het hele productieproces achter de slagerswinkel in Alkmaar heb mogen zien, die worst is polsdik. Nee als mijn pols, niet als uw slanke damesknekeltje.
Marieke, het antwoord hangt waarschijnlijk af van waar je woont. Ik weet niet hoe 'Bels' jij als Zeeuws-Vlaming tegen worst aankijkt. Franse gekookte worst is saucisse cuit en saucisse cuit met knoflook. In industriele vorm al prima. Omdat je het vraagt, zet ik bij de posting de 'gekookte worst' uit de webwinkel van Neerland's grote Zaanse kruidenier. Dat is dus gekookte, maar niet gerookte worst.
Wouter, ik blijf me afvragen of men hier 'gekookte worst' eendrachtig als een zelfde type worst aanschouwt.
Voor mij is gekookte worst gewone goede verse worst die niet gebraden, maar gekookt wordt.
En jij laat van zo'n worst 'schijven' snijden. De kleine diameter verleidt mij eerder tot 'stukken'.. Leg eens uit ?
Dick, ik zou de prijs niet weten. Maar heb Albert.nl voor je geraadpleegd: 125 gram kost 1,10 en de voordeelverpakking van 250 gram 1,69. En als AH er geen plakjes van hoeft te snijden kost 220 gram 1.96. Tel dus maar terug wat AH er voor betaalt heeft bij zijn worstleveranier. Ik schat in ieder geval minder dan 0,45 per ons. En dan mag ik er een stuiver min of meer naasst zitten
Na de Gelderse gekookte worst-test van TV Gelderland zal ik alleen nog in Culemborg worst kopen. Heel lekker, gluten- en koemelkvrij, eigen prijswinnend product van de slager in het centrum van het dorp. Zie worstlog.
Heilbot lust mens. Het had niet veel gescheeld of de koningin van Denemarken had het met negen vingers moeten doen. Ze was in Noorwegen en bezocht de heilbotkwekerij. Heilbot heeft belangstelling voor mensen. Het lijkt of ze visite gezellig vinden. De koningin (ik ben zo slecht in kennis over koningen dat ik niet weet hoe ze heet) stak een hand naar de vis om hem te aaien.
Niet doen majesteit, riepen de Noren verschrikt. Het zijn oersterke vissen met genoeg kracht in de kaken om een halve koningin af te bijten.
Gekookte worst eet ik graag bij slager Jeroen de Vries in Alkmaar. Ik weet niet wat hij kost, de worst staat warm op de toonbank. Ik neem een schijf, geniet er vreselijk van en heb op slag geen worst meer nodig. In mij huist een zwerver.
Ik denk dat ze niet van zoet houden. Varkensvlees is immers lekker zoet. Vis veel minder. Maar misschien weet Wouter er meer over te vertellen.
Maar euh, dankzij Klootwijk zal ik me nu wel eeuwig af blijven vragen of heilbot worst lust!
Rinie, ik wil weten wat je betaalt voor een onsje!
Gewoon gekookte gelderse worst als vleeswaar op het brood. En Palingworst een variant, zo hebben ze me verteld. Het kan nog steeds lekker zijn bij de slager of andere winkels. Maar soms ook een tegenvaller net als deze week bij een kaasspeciaalzaak. Aan de buitenkant zie je het vaak niet af
Jurgen, ik heb natuurlijk weer iets Frans in m'n kop. Maar dat komt morgen. Ik geloof dat je helemaal gelijk hebt: onze (Nederlandse) gekookte worst is altijd gerookt (daarom dat bruine velletje), maar gerookte (rook)worst is wat anders.
Ik zag trouwens vanmiddag 2 jonge Nederlanders op vakantie in de 4x4 door een Frans vleeswarenschap struinen. De gekookte spullen sloegen ze over. Ze gingen voor de gedroogde hammen. De domoren, want ze weten niet wat ze missen aan goedkoper en misschien wel lekkerder spul.
Frank, die slager is, zal het ongetwijfeld corrigeren.
Frank moet me maar verbeteren maar gekookte worst is bij mijn weten een emulsieworst van heel fijn gemalen varkensvlees. Bevat wel tot 16% water en misschien ook wat zetmeel. Eerst gekookt (eigenlijk gepocheerd want maar tot de 80 graden verwarmd) en daarna gerookt. Bijna altijd in kunstdarm die je dus niet opeet.
Een rookworst is per definitie rauw en koud gerookt maar moet daarna nog gepocheerd worden. Ook is de rookworst grover en bevat zij (als het goed is...) geen water en zetmeel en zit in een natuurdarm. Gekookte rookworst is dus iets heel anders dan gekookte worst...
De gekookte worst die ik zojuist at, zie boven, kostte mij overigens 90 cent per ons. Vervaardigd door de slager zelf, heb ik nog nagevraagd.
Ben ik de laatste consument?
Robin, je hebt ze gekookt en gekookt en daarna gerookt. De laatste is bij mijn beste weten de meest gangbare in Nederland.
Gekookte worst?
Gekookte rookworst is denk ik de bedoeling.
Kocht ik vroeger in Amersfoort (bij de kaasboer), lagen ze nog dampend in de koeling. Plm 2 uur op 90 graden gegaard. Heeeerlijk
Ik weet niet eens wat het is. Denk ik.
Gekookte worst, is dat zo'n rozige worst in een lichtbruin velletje?
Bij een keurslager in regio Amsterdam:
Gekookte worst: 1.50 per 100 gram
Grill worst: 1,40 per 100 gram
Denk zelf niet dat de prijs de grill worst geliefder maakt, ik hou het op de grill smaak en het vers image.
Ik heb inderdaad goede ervaringen met de verkoop van warme gekookte worst, net zoals Karine zegt, die smaak en beleving vergeet je nooit meer...
En zoals Jurgen zegt, de ingredienten zijn nagenoeg het zelfde, enkel de kruiden melange is anders, maar opnieuw: die winkelbeleving is erg belangrijk.
(en Jurgen, slagers zijn héél slim)
Ach, gekookte worst. Dan moet ik meteen denken aan toen ik nog een kleine Karine was. Mijn moeder kocht op dinsdag altijd een stukje gekookte worst, als de slager bij ons in de buurt die vers had gemaakt. De worst was nog warm dus. En dan op een witte boterham (dat kon toen nog gewoon, je kinderen wit brood met worst geven). Mjam.
Frank, en nu maaien we misschien wel het gras voor de voeten van Dick weg, is de grillworst het antwoord op het slechte imago en lage prijs van de gekookte worst? De ingredienten lijken me vergelijkbaar, hoogstens is de grillworst wat sterker gekruid.
Zoals ik de grillworst zie is het een gekookte kant en klare worst die afgegrild wordt in de winkel. Daar geef je de worst dus een ambachtelijk tintje mee en dan kun je meer geld vragen voor je product.
Best slim van de slagers...
(?) gekookte (voorgekookte) worst ziet ge hier in west zeeuwsvlaanderen niet. wel verse worst, die ge zelf kookt. kost tussen de 8-10 euro per kilo.
grilworst ziet ge wel; het zou me niet verwonderen dat dat de bbq-worst is die 'weg' moet, en na grillen langer houdbaar blijft.
Frank, de prijs! Waar koop je gekookte worst voor bij de, zeg, de Keurslager of AH?
Je ziet het overal (supermarkt en slagerij) de gekookte worst verliest steeds meer aandeel aan de grill wors. De grill worst begonnen als een hype, maar inmiddels niet meer weg te denken bij de slager. wellicht komt dit door het vers af grillen in de winkel...
Moet je eens zien wat er gebeurt als de slagers de gekookte worst weer elke dag vers afkoken in de winkel, in steamer of ketel.
Het gaat echt over gekookte worst, saucisson cuit.
om misverstanden te voorkomen; het gaat hier om gekookte worst en toch niet over kookworst ? dat is een essentieel verschil
Jawel, wij koken worst. Zowel om warm als koud te eten. Koude gekookte worst met een beetje mosterd is heerlijk.
Ik koop NOOIT worst via de supermarktketens. Als ik worst koop, dan komt die van Slagerij de Lijser in Zuidzande, of Slagerij van den Dries en Slagerij Vermeire. Daar gaat alleen zout en peper in. Geen kruiden en geen rookproces. (Aan zee zit er meer jodium in de lucht; diep landinwaarts conserveert men met kruiden en roken; zelfde geld voor gedroogde hesp). Wij maakten zelf verse worst tijdens de slacht. Verse worst of droge worst zijn hier exact het zelfde: in droge worst gaat voor de houdbaarheid meer zout.
Daarnaast kook ik zelf boudin blanc met Kerst (kalfs- en kippenvlees met truffel etc., gekookt in melk). Ik draai ouderwets met een Husqvarna handmolen. Nu het koken.
Koken is altijd garen tesamen met groenten. Bijvoorbeeld met zuurkool. Ik prik altijd met mijn breinaald, om de spanning weg te halen en het overtollige vet zijn smaak af te laten geven. De geur en de drab die uit een ‘industrieworst’ kwam beviel me niet. Ik vrees dat in de industriele kook- en verse worst men ‘stoffen van dierlijke, organische oorsprong’ toevoegt en dat daar alles mee gezegd is.
worst gekookt met zuurkool(vocht) : http://picasaweb.google.nl/kookmarieke/Marieke/photo#5131263989082617170
mijn boudin blanc: http://picasaweb.google.nl/kookmarieke/Marieke/photo#5146805537537106402
Het gaat over gekookte worst en of die nog wel gegeten wordt in Nederland.
Aha, Worst!
Soms koop ik het, op weg naar huis, bij een slager waar ik langsfiets. (Meester op het Bijlmerplein ook de hausmacher is daar een aanrader). Ga ik straks maar weer eens doen...
Hij won er geloof ik een prijs mee, is lekker, gerookt en zit in kunstdarm.
Kost denk ik rond de 1,50 per ons.
Ik heb het zelf ook wel eens gemaakt, met Riesling. Jam jam. (Is een emulsieworst waar veel vocht in gaat vandaar)
Maar er is ook heel veel vieze gekookte worst in de handel helaas. Denk dat het een slecht imago heeft, meestal is het de goedkoopste worst.
Gaat het over varkens verwaarden of eerherstel van de gekookte worst?
Een campagne voor de echte gekookte worst bij Foodlog, dat is tenminste relevant...
gekookte worst kan je die ook grillen