Op twee plekken in Nederland worden garnalen machinaal gepeld. In IJmuiden en in Lauwersoog. Het zijn verschillende pelmachines met elk een eigen geschiedenis. Die in IJmuiden is in principe de oudste, wat idee betreft (werd al meer dan een halve eeuw aan gewerkt).
De machines in Lauwersoog zijn ontwikkeld door vader en zoon Kant.
Vijf garnalenvissers in het noorden hebben zich verenigd. Ze willen de absoluut verse, met geen enkel middel ter conservering, aanbieden. Voorlopig bedienen ze zich nog van een technologie die al gebruikt wordt voor vruchtensap, oesters, kreeften en medische apparatuur. Onder zeer hoge druk worden micro-organismen in producten of op doktersgereedschap gedood. Zonder dat het product zelf verandert.
De garnalen van Solt, uit Lauwersoog, gepeld door de machines van Kant, zijn de echts smakende, echt verse Noordzeegarnalen. Misschien moet Puul zich toch even achter de oren krabben.
De Lauwersoog machines, 10 geloof ik, hebben dezelfde capaciteit als 500 Marokkaanse garnalenpelsters, heb ik me laten vertellen.