Wie eet er fout deze feestdagen? Onderstaand lijstje is van Wakker Dier. Oordeel zelf.
Ganzenlever is het meest foute Kerstgerecht, zo blijkt uit een steekproef van het marktonderzoeksbureau Team Vier, uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Op nummer twee en drie staan respectievelijk varkens- en kalfsvlees. Ganzenlever – of foie gras – heeft haar kwalijke reputatie te danken aan de voermethode, die in Nederland verboden is, maar in andere landen nog wel is toegestaan.
Varkensvlees staat op de tweede plaats ‘dankzij’ de recente nieuwsberichten over onverdoofde castratie van biggen. ‘Op drie staat blank kalfsvlees, omdat het kalf daarvoor opzettelijk bloedarmoede moet lijden’, aldus Wakker Dier.
Het bureau heeft de ondervraagden een lijst voorgelegd van tien vlees-, vis- en wildgerechten, waarop de ondervraagden een rangorde konden aanbrengen. Op de plaatsen vier tot en met tien staan respectievelijk vis, kip, kalkoen, eend, biefstuk, konijn en ree. 76 van de 500 ondervraagden vonden geen enkel gerecht negatief.
Wakker Dier signaleert een haat-liefde verhouding bij burgers met het kerstdiner. ‘Ze eten bovengemiddeld veel vlees, maar tegelijk knaagt een ontevreden onderbuikgevoel over het dierenleed dat ermee gepaard gaat’, zegt woordvoerder Sjoerd van de Wouw.
bron: EVMI
'Biodynamica is een hersenspinsel', zegt Nick.
Maar ik heb toch echt hanen zien loppen tussen de kippen van een BD-boer. Waren geen spookhanen. Die hanen zijn iets wat de BD-regels voorschrijven, en de EKO-regels niet. De BD-landbouw probeert meer dan de EKO-landbouw het de dieren naar de zin te maken. Bovendien vinden de BD-ers het ook belangrijk dat zoveel mogelijk veevoer van het eigen bedrijf komt. Ook sympathiek als je ziet wat voor wantoestanden het niet-grondgebonden zijn oplevert. Dus (eventjes afgezien van de rare dingen die Steiner ooit schreef), zoals kok Eric van Veluwen zei: 'EKO is OKE, Demeter is beter'.