Een zegspersoon meldde de redactie dat afgeschoten wilde ganzen in de provincie Noord-Holland niet door poeliers worden afgenomen vanwege gebrek aan belangstelling van de consument. Daarom worden de karkassen schoongemaakt en panklaar geportioneerd en ingesealed afgeleverd bij de voedselbank. Voorheen werden ze vernietigd. De klanten van de voedselbank zouden het wilde ganzenvlees 'wel lekker' vinden maar er weinig enthousiast over te zijn. Ze vonden het vooral droog.
De zegspersoon meldde te verwachten dat Voedselbank-klanten het ganzenvlees weggooien omdat ze niet weten hoe het klaargemaakt moet worden.
Borstvlees van gans is droog. De bouten zijn taai als het een oudere gans betreft. Een poelier vertelde dat zijn personeel bovengemiddeld veel werk heeft aan het schoonmaken van ganzen. Bedrijfseconomisch is gans moeizaam.
Fotocredits: Rick Smith
Beste kookliefhebbers,
Dit topic is alweer een jaar oud, maar ik vond het ietwat onbeschoft om onder een huidig artikel een ander onderwerp te starten.
Ik wil graag nogmaals jullie aandacht vragen voor de wilde ganzen! Op dit moment ben ik samen met een projectgenoot bezig met het opzetten van een keten voor het vlees van de wilde ganzen.
Ik ben een student aan HAS Hogeschool en deze opdracht komt vanuit de Provincie Noord Brabant en is voor mijn afstuderen.
Om een betere kijk op de markt te krijgen, hebben wij een enquête opgesteld. En ik zou jullie willen vragen of jullie 5 minuutjes hebben deze in te vullen. (we verloten 3 x 50 euro en je krijgt altijd een Zalando kortingscode)
http://enquete.researchtool.eu/start/8678
Verder is het ganzenprobleem weer helemaal trending en worden er zelfs op nationaal niveau lezingen voor georganiseerd. Wanneer een foodlog schrijver hier nogmaals aandacht aan wil besteden, mag er natuurlijk altijd een berichtje verstuurd worden! Ook met geïnteresseerden wissel ik graag gedachten uit! Ik heb namelijk ook al eerder op foodlog rondgekeken voor interessante uitgangspunten betreffende de wilde ganzen.
Wij zijn al helemaal fan van het vlees en hopen de consument hier ook in mee te krijgen!
Alvast bedankt,
Nadine David