Wat wil de Belg eten als hij thuiskomt uit het buitenland? Juist ja, frietjes van zijn favoriete frituur.

'Frietjes van de frituur, da’s pas thuiskomen'
In het nieuwe promotiefilmpje van de Week van de Friet rijdt een Belgisch gezin de Nederlandse grens over om vervolgens op de eerste rotonde direct weer rechtsomkeert te maken. Terug naar België voor echte Vlaamse frieten van de 'frietkot'. Op de achtergrond hoor je een vernieuwde versie van het befaamde frietlied.

"Zo wordt het gevoel van thuiskomen gecreëerd, dat is het grappige en herkenbare scenario”, aldus het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), de organisator achter de Week van de Friet. Want de Belg eet toch het liefst frietjes van zijn favoriete frituur wanneer hij thuiskomt uit het buitenland.



43% van de Vlamingen gaat minstens één keer per maand naar de frituur. Favoriete dagen om naar de frituur te gaan zijn vrijdag, zaterdag en zondag. In trek is vooral een kleine friet met mayonaise, eventueel aangevuld met een curryworst. De Week van de Friet bestaat sinds 2000 en duurt dit jaar van 28 november tot en met 4 december. Het moet de Vlaamse frieten op een positieve manier in de kijker zetten en nog meer Vlamingen enthousiast maken voor een frietje van ‘de frituur'.