Logo’s voor biologisch voedsel zijn volgens Europol eenvoudig na te maken en aan te brengen. Daarnaast is het natuurlijk makkelijk geld verdienen door ‘gewone’ producten als veel duurdere te verkopen. Door de aantrekkelijke margeverschillen ontdekken steeds meer criminele netwerken de 'biologische' en fairtrade markt.

Afkomstig van buiten Europa
The Telegraph meldt dat de nepproducten vooral van buiten de EU komen. Volgens het rapport is Turkije de grootste leverancier van genepte voedingsmiddelen. De groeiende markt zorgt er wel voor dat de producten vaker uit landen van binnen Europa komen. Voor zover Europol nu ontdekt heeft, komen producten ook uit België, Tsjechië, Italië, Polen, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Europol verwacht dat het fairtrade-logo het volgende target is.
Volgend mikpunt: fairtrade
Europol gebruikt biologische voedingsmiddelen als voorbeeld van het soort fraude waar met name mensen die zich wat meer kunnen veroorloven in toenemende mate mee te maken krijgen.

De opsporingsorganisatie verwacht dat het fairtrade-logo het volgende target is. Mensen betalen graag wat meer om er zeker van te zijn dat de boeren niet uitgebuit zijn. Criminelen spelen daar graag en gemakkelijk op in.

Zij verkopen de namaakproducten vooral via het internet en op straatmarkten. Europol waarschuwt de consument dan ook om daar extra op te letten. Bij aankopen via internet is de afkomst van het product moeilijk na te gaan.

Fotocredits: Claus Rebler