Eerder dit jaar leek alles in kannen en kruiken: in Frankrijk lag een wetsvoorstel op tafel dat supermarkten verplichtte levensmiddelen die 'over datum' of anderszins over waren, aan de voedselbanken te schenken. Daarmee moest de voedselverspilling in Frankrijk verder teruggedrongen worden. De wet kwam er onverwachts toch niet, vanwege een procedureel foutje. Om te laten zien dat het haar menens is met die voedselverspilling, riep Ségolène Royal, de Franse minister van Ecologie, de supermarkten donderdag op het matje.

'Reclamestunt'
Dat schoot de supermarkten in het verkeerde keelgat. In diverse media protesteerden ze tegen de 'reclamestunt' van de minister. Zij zou slechts uit zijn op de publiciteit bij het begin van het nieuwe politieke seizoen. Want de supermarkten hoeven helemaal niet op het matje. Ze handelen al lang in de geest van het wetsvoorstel, ook al wat dat nooit wet geworden.

Supermarkten zijn verantwoordelijk voor 5 à 10% van het verspilde voedsel. De grootste verspiller blijkt, net als in Nederland, de consument. Die is verantwoordelijk voor zo'n 70% van de jaarlijkse Franse voedselafvalberg van 7,1 miljoen ton
Afspraken
Donderdagavond bereikten beide partijen dan toch een 'akkoord'. De supermarkten verbinden zich 'op vrijwillige basis' om zoveel mogelijk van hun overschotten aan charitatieve instellingen en voedselbanken te geven.

Dat deden ze inderdaad al. Afgelopen jaar waren de supermarkten de grootste donateur in natura. Van de 200 miljoen maaltijden die de voedselbanken aan hun 900.000 cliënten konden verstrekken, was 35% afkomstig uit de schappen van supers.

Verder zullen de supermarkten, met inachtneming van de voedselveiligheidsvoorschriften, niet langer levensmiddelen 'oneetbaar' maken, bijvoorbeeld door ze met chloor te overgieten. Over de 'javellisation' (eau de javel = chloor, red.) is de afgelopen week een ware veldslag in de media gevoerd. Volgens Royal zou het vaak gebeuren. Volgens de supers is dat beslist niet het geval, maar heeft een incident in de media onevenredig veel aandacht gekregen.
Uiteindelijk is afgesproken dat van een aantal houdbare producten, zoals azijn of suiker, de THT-datum gaat verdwijnen. Die datum zorgde er voor dat veel nog uitstekend te gebruiken producten onnodig in de vuilnisbak verdwenen.

'Rookgordijn'
Iedereen blij? Zelfs dat niet.

Het nu bereikte 'herenakkoord' is volgens sommigen niet meer dan een 'rookgordijn'. De grootste verspillers blijven buiten schot. Supermarkten, voedselverwerkers en restaurateurs zijn niet de grootste verspillers. Volgens een dit voorjaar verschenen onderzoek van de Franse socialist Guillaume Garot, gaat er in Frankrijk jaarlijks tussen de 90 en 140 kilo voedsel per hoofd van de bevolking verloren in de keten van productie tot consumptie. De supermarkten zijn verantwoordelijk voor 5 à 10% daarvan. De grootste verspiller blijkt, net als in Nederland, de consument. Die is verantwoordelijk voor zo'n 70% van de jaarlijkse Franse voedselafvalberg van 7,1 miljoen ton.

Nederland heeft Kliekipedia om de verspillende consument in het gareel te krijgen. Minister Royal heeft nog geen consumentenoplossing.

Fotocredits: 'Plate scraping', jbloom