Ruim 400 boeren hebben de toegangs- en afvoerwegen naar de melkverwerkingsfabriek van Lactalis in Laval, zo meldt de Franse pers.

Ze komen uit het hele land omdat Lactalis door hen wordt beschouwd als de toonaangevende melkverwerker van het land omdat het bedrijf lage inkoopprijzen hanteert.

De boeren eisen uitbetaling van melk tegen kostprijs omdat ze anders naar de bank moeten om door te mogen gaan met werken. Dat werk levert hen vervolgens slechts verlies op. Zo kan het niet doorgaan, vinden ze. In 2014 kregen ze 36,3 eurocent voor een liter melk. Deze maand krijgen ze 25,6 cent. Daarmee zitten ze ver onder hun kostprijs, zodat iedere liter die ze produceren geld kost in plaats van oplevert. Inmiddels betalen ze al geruime tijd bij om te kunnen werken. Hun reserves zijn op. Dat maken ze Lactalis nu pijnlijk duidelijk. Ze zeggen niet weg te gaan voor er een oplossing is.

Eerdere acties richtten zich tegen de verwerking van Nederlandse melk in de als 'Frans' verkochte zuivelproducten van Lactalis, dat zich niettemin net als de worstmakers van Cochonou inmiddels afficheert met Franse grondstof in zijn Emmenthal (zie foto). Waar vroeger in de Cochonou-worsten Duits, Spaans en Nederlands varkensvlees kon zitten, zit er nu Frans in. In de zuivel van Lactalis kon vooral Nederlandse en Duitse melk zitten maar zit nu Franse - alleen nog niet tegen de gewenste inkoopprijs.



De Franse regering is stil. De banken zitten eveneens in een lelijk parket. Ze kunnen moeilijk krediet geven aan bedrijven die hun aflossing niet kunnen betalen, terwijl de Europese zuivelmarkt in een onzekere fase verkeerd
De boeren zijn boos en kunnen geen kant uit. De Franse regering is stil. De banken zitten eveneens in een lelijk parket. Ze kunnen moeilijk krediet geven aan bedrijven die hun aflossing niet kunnen betalen, terwijl de Europese zuivelmarkt in een onzekere fase verkeerd. Hoewel de eerste geluiden te horen zijn dat de internationale melkmarkt wat aantrekt, is volstrekt onduidelijk of dat genoeg is om de boeren als kredietwaardig te beschouwen.

De bazen van Lactalis zeggen geen boodschap te hebben aan het boerenleed en de beschuldiging dat ze rijk worden van de slechte melkprijzen. De winkelprijzen van de merkproducten blijven gelijk, terwijl de inkoopkosten voor de grondstof melk dalen. De boeren vinden daarom dat Lactalis over hun rug op een schandalige manier rijk wordt. Maar, zegt Lactalis, van de meerwinst kan het prijsleed van de boeren niet betaald worden. Als het bedrijf dat zou doen, zou het terrein verliezen ten opzichte van concurrenten en dan zijn de boeren nog verder van huis. Daarom, zo luidt het argument van de zuivelaar, moeten boeren hun eigen broek ophouden en in ieder geval niet in Laval of bij andere vestigingen van het bedrijf aankloppen.

Ik zei het al eerder: 2015 leek een hete Franse boerenzomer, maar het najaar van 2016 wordt heter.