Smaak
Waarom stappen dan nog steeds meer boeren over op bio? "Door de wijngaard te begeleiden, haar te laten leven, gaat ze meer diversiteit, meer smaak opleveren", zegt wijnboer Vivien Hemelsdael in In Le Monde. En daar gaan wijnboeren voor. De Languedoc-Roussillon telt inmiddels 1245 biologische wijnboeren en 20.000 hectares biologische wijngaard. Daarmee is het de grootste biologische wijnstreek van Frankrijk.
Hulp nodig
Er is maar een klein déséquilibre. Al die enthousiaste biologische wijnboeren zorgen inmiddels met elkaar voor een behoorlijke wijnplas, die in 2012 goed was voor een omzet van 413 miljoen euro (een stijging van 15% ten opzichte van het jaar daarvoor). Naar schatting drinkt één op de drie Fransen biologische wijn. Daar lijkt de groei echter wat uit te zijn. De biologische wijnboeren zullen voor al hun prachtige, verantwoorde, bijzondere maar ook iets duurdere wijn voldoende consumenten moeten vinden. Daarbij is hulp gewenst: "ondersteuning voor de communicatie naar het grote publiek. De consument moet gevoelig gemaakt worden voor het belang van de biologische wijnbouw, vanuit milieu- maar ook sociaal oogpunt, want een biowijngaard heeft twee keer zoveel mensen in dienst", zegt dan ook Patrick Guiraud, de voorzitter van Sudvinbio in de Languedoc-Roussillon.
Als biologisch groot wordt
Zou het? Biologisch stond voor een onderscheiden en bijzonder aanbod. Daarom viel er wat meer aan te verdienen. Dat was voor menige boer het motief om erin te stappen. Verdienen is voor een boer immers al moeite genoeg.
Vermoedelijk laat de - nog altijd met subsidies geholpen Franse - wijnbouw zien wat er gebeurt als de biologisch 'gewoon' en groot wordt: dan moeten de prijzen omlaag om de extra productie kwijt te raken. En dat was nou net niet de bedoeling.
Fotocredits: 'poppies vinyards', uitsnede, bertabetti
Biologisch mag niet echt in Frankrijk, zie hier.