Zuigelingen die uit een flesje drinken, krijgen dagelijks meer dan 1,5 miljoen deeltjes microplastics binnen volgens een nieuw onderzoek waarvan de resultaten te vinden zijn in Nature Food.

Van alle babyflessen wereldwijd wordt ongeveer 82% van polypropyleen gemaakt, schrijft NPR. Ze worden gemaakt door een klein aantal fabrikanten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert in zijn Richtlijnen om voor flesvoeding de kunstmatige moedermelk in de vorm van koeienmelkpoeder aan te maken met water van minstens 70 graden Celsius. Water van die temperatuur reageert met het plastic en veroorzaakt het loslaten van plasticdeeltjes, die zich vervolgens mengen met de aangemaakte melk. Hoe warmer het water, hoe meer microplastics loslaten. Ook schudden van de plastic fles, een gebruikelijke handeling bij het aanmaken van melk, vergroot het aantal vrijkomende microplastics.

De onderzoekers benadrukken dat ouders niet ongerust hoeven te zijn. Ze wijzen erop dat er nog steeds niet genoeg bewijs is dat microplastics gevaar opleveren voor baby's - of volwassenen.

De WHO bracht vorig jaar een rapport uit waarin staat dat er niet genoeg bewijs is om te concluderen dat microplastics in drinkwater een risico vormen voor de menselijke gezondheid. Voor hardere conclusies is nog meer onderzoek nodig, zeggen onderzoekers.
Bron: NPR - Study: Plastic Baby Bottles Shed Microplastics When Heated. Should You Be Worried?