Kivela deed onderzoek naar haver aan de Universiteit van Helsinki. Hieruit ontstond de start-up Gold & Green die de vleesvervanger ontwikkelde. De uitvinders van het product patenteerden de productiemethode waarmee ze de vezelstructuur creëerden.
Gold & Green haalde vorig jaar €300.000 bij elkaar. Nu probeert het bedrijf de vleesvervanger-markt te veroveren en zoeken ze naar een tweede som geld om de productie te kunnen starten. Hoe doel is om de 'pulled oats' voor het einde van dit jaar in de schappen van Zweedse en Finse supers te leggen, schrijft Reuters.
Consumenten omarmden al eerder eiwitrijke vleesvervangers van tarwe, soya en andere bonen. De wereldwijde vleesvervanger-markt was $1,8 miljard waard vorig jaar en volgens Euromonitor International zal hij groeien naar $2,2 miljard in 2020. De twee grootste spelers met elk ongeveer 13% zijn Kellogg en Monde Nissin Corp, dat afgelopen jaar de Britse firma Quorn Foods voor €700 miljoen overnam.
Jarno, volgens mij heb ik Wouter zijn vraag beantwoord. Die vraag is:
"Waarom moet je van bonen iets anders maken dat wel energie kost en een duurder product oplevert dan wat die bonen kosten, maar geen spat beter is voor mensen? Waarom wil iemand havermout eten die op kip lijkt?"
Wat mis je in mijn antwoord?