De private en publieke sector moeten samen 'coordinated and forceful' actie ondernemen om voedselverspilling terug te dringen en consumentengedrag te veranderen. Dat zeggen FAO-vertegenwoordigers. Ze stellen dat op basis van een rapport dat ze maakten over de voedselverspilling in Europa en centraal-Azië. Ze bekeken 7 ketens van begin tot eind: zuivel, vis, vlees, groente en fruit, oliehoudende zaden en peulvruchten, wortels en knollen en granen.

Volgens het rapport zou een halvering van de voedselverspilling betekenen dat er in 2050 niet 60% meer voedsel geproduceerd hoeft te te worden, maar slechts 25% meer, schrijft FoodNavigator.

Verder wijst het rapport nog eens op de opmerkelijke verschillen tussen waar voedselverspilling optreedt in de keten tussen landen met een laag of gemiddeld inkomen en een hoog inkomen. Bij deze laatste treedt de meeste verspilling op bij de consument, in landen met een laag of gemiddeld inkomen juist in de productie- en opslagfasen van de keten.

Opvallend is dat dat bij wortels en knollen juist niet het geval is. Daar is de verspilling bij de productie in Europa het hoogst. Dan hebben we het over aardappelen en knollen: 30% wordt afval bij de oogst en vervolgens nog eens 17% bij verwerking en verpakking - terwijl ze daar in de lage-inkomenslanden nou juist bijna geen verliezen hebben. Snijden we teveel frietjes?