De Europese commissie keurde 10 nieuwe GGO's voor dier- of menselijke voeding goed, verlengde 7 bestaande toelatingen en voegde 2 GGO-snijbloemen aan de lijst toe. De 19 producten komen op de lijst met 58 toegelaten GGO's voor voeding en diervoeder. Die bevat maïs, katoen, suikerbiet en soja. Van de 19 nieuwe GGO's zijn er 11 afkomstig uit de koker van Monsanto, de rest wordt gemaakt door DuPont, Bayer en BASF.

Groen licht van EFSA
"Van alle vandaag toegestane GGO's is bewezen dat zij veilig zijn", stelde de Commissie in een verklaring, volgens Phys.org. De vergunningen gelden voor een periode van 10 jaar. Het gaat over het importeren en commercialiseren van de aangewezen gewassen, niet om het telen. Dat blijft nog altijd verboden.

Lidstaten mogen straks GGO-gewassen buitenhouden
Het besluit tot toelating werd eerder deze week voorafgegaan door een voorstel, waarmee de Europese Commissie de lidstaten meer mogelijkheden biedt om de aanwezigheid van GGO's op hun grondgebied te verbieden. Dat is volgens Europarlementariër José Bové een wassen neus. "Jean-Claude Juncker is gewoon gaan liggen voor de lobby van de GMO-bedrijven. Hij laat zich niets gelegen liggen aan de Europese consumenten die zich vanaf het begin tegen GGO-gewassen verklaard hebben", zegt hij op francetvinfo.fr. Ook Greenpeace toont zich teleurgesteld: "Vandaag heeft [Juncker] de sluizen opengezet voor een nieuwe golf van GGO-gewassen, alleen om de Amerikaanse biotech bedrijven en onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag gunstig te stemmen. Dit is TTIP in actie", zegt Franziska Achterberg op Phys.org.

Eigen beslissingsbevoegheid is 'illusie'
Toch is het geen verrassing dat de Europese Commissie nu goedkeuring verleend heeft. Het lukte de lidstaten niet tot overeenstemming te komen en in dat geval 'beslecht de Commissie het dossier op basis van een positief advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA)', stelt De Morgen. Als de lidstaten en het Parlement het voorstel van woensdag, om individueel te mogen besluiten over toelating van EU-goedgekeurde GGO's op hun grondgebied, wel aannemen, zal dat weinig effect hebben. "In een zone met vrij verkeer van goederen wordt de Lidstaten met het voorstel om ze zelf te laten beslissen over de toelating van GGO's op hun grondgebied een loer gedraaid", stelt Europe Ecologie Les Verts dan ook.

Fotocredits: 'Green wheat', Philippe Put