In de Ondertussen van woensdag 6 november vallen mij deze berichten op:

- De Europese Unie en China bereikten een akkoord over de bescherming van producten met een zogenoemde geografische aanduiding uit de EU en China. Hierdoor zijn honderd Europese merken beschermd tegen namaak, schrijft de Standaard. Beide partijen hebben 100 producten op de lijst gezet, zoals Europese Cava, Champagne, Feta, Parmaham en bepaalde Chinese thee- en rijstsoorten. De overeenkomst moet voor eind 2020 in werking treden. Nog eens 175 bijkomende geografische aanduidingen kunnen vier jaar na de inwerkingtreding van het akkoord worden toegevoegd aan de lijst. De Europese Commissie spreekt van een baanbrekende overeenkomst.

- Het AD besteedt aandacht aan de Amsterdamse stichting Climate Cleanup Foundation. Climate Cleanup is een samenwerking van ondernemers en financiers met als doel het klimaatprobleem op te lossen door CO2 ‘onschadelijk’ te maken. In het Natural Climate Solutions-lab liggen ideeën genoeg zoals grasvalt, waarbij asfalt is vervangen door stof uit olifantsgras, een strandje van gemalen olivijn en zeewier. Dat zijn allemaal grote opslurpers van CO2. Volgens oprichter Jense kun je met natuurlijke oplossingen zo’n 1.500 gigaton CO2 opruimen. 1.000 gigaton door zeewier, bomen en zand respectievelijk 500 en 400 gigaton. Dat we er nog niet eerder over hoorden, zou komen omdat het lastig ‘in het verhaal’ past. Climate Cleanup wil het taboe doorbreken: klimaatbeleid is niet alleen elektrisch rijden en windmolens en zonnepanelen plaatsen, maar vooral ook gebruik maken van de technologie van de natuur zelf.

- Vandaag diende in Den Bosch de rechtszaak over de stalbezetting van dierenactivisten in Boxtel. Het Openbaar Ministerie eiste een week onvoorwaardelijke celstraf tegen 67 dierenactivisten van actiegroep Meat the Victim voor het bezetten van de varkensstal in Boxtel afgelopen mei (NOS); ze kregen een boete van €300 en een voorwaardelijke straf van 2 weken (Omroep Brabant). Van de groep activisten kwamen er 55 uit het buitenland. Volgens de officier van justitie had de actie veel impact op de maatschappij, de varkenshouder en zijn personeel en veroorzaakte de actie veel stress bij de varkens. Op de publieke tribune zaten tientallen boeren om de varkenshouder te steunen. Sympathisanten van de dierenactivisten werden in een andere zaal geplaatst. We ontvingen wat Appjes die laten zien dat de toon tussen boeren en activisten niet echt gezellig is.




Boerenland is net een pingpongwedstrijd. Het collectief viel onlangs uiteen, schreven we hier. Gisteravond zouden boeren van heel verschillend pluimage weer op één lijn zitten, zegt de radicalige Farmers Defence Force (Boerderij). Bij FrieslandCampina staat een groep verontruste boeren al bijna weer op de stoep. Ze hebben veel noten op hun zang en willen zich zelfs met het personeelsbeleid bemoeien: een net benoemde directeur moet ontslagen worden omdat ze in een vorig leven als provinciaal bestuurder Natura 2000 heeft aangewezen (Boerenbusiness en Veeteelt). FrieslandCampina reageert vooralsnog rustig: jullie hebben toch zeker zelf je ledenraad gekozen? Daarmee bedoelt de coöperatieve grootzuivelaar dat het bedrijf een democratische structuur heeft die zich niet uit het lood laat slaan door wilde krachten.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!