Kennisdeling voor verdere verbetering
De onderzoekers vinden het positief dat meer ziekenhuizen een onbeperkt aantal eetmomenten bieden en hun menukeuze hebben vergroot. Ook bieden ziekenhuizen vaak aangepaste voeding aan speciale doelgroepen, zoals patiënten met een natriumarm dieet. Nog lang niet alle ziekenhuizen hebben flexibele eetmomenten en een aantrekkelijk voedingsaanbod. Ook moeten ziekenhuizen beter meten wat patiënten eten. Volgens het onderzoek wil 44% van de ziekenhuizen de voeding verder gaan verbeteren. De Stuurgroep raadt ze daarbij aan het voedingsaanbod aantrekkelijker maken en de kennis van voedingsassistenten binnen het ziekenhuis meer te benutten.
Het voedingsconcept van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kwam als beste naar voren. Ook Medisch Spectrum Twente en IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan de IJssel scoren goed op dit punt. Gelderse Vallei introduceerde al in 2012 de maaltijdservice At Your Request waarbij patiënten zelf bepalen hoeveel en wat ze eten en op welk moment van de dag ze dat doen.
Voorbeelden
In Nederland kunnen ziekenhuispatiënten online hun mening geven over het eten in hun zieken- of verpleeghuis. Ben je benieuwd hoe het ziekenhuiseten er in de rest van de wereld uitziet, kijk dan eens op de website www.ahealthylifestyle.nl.
Recent zelf mogen ondersteunen bij bijzonder initiatief:
Walking dinner voor dialyse-patiënten.
Aan iedere tafel reageerden de mensen ontzettend enthousiast, steeds hoorde ik 'geweldig', 'bijzonder', 'heerlijk', vertelt Marieke Emmen lachend. Marieke is kwaliteitsfunctionaris van de afdeling Dialyse in het Laurentius ziekenhuis en samen met collega Charles André is zij mede-initiator van een bijzonder diner in het kader van de World Kidney Day (WKD). Samen met Daily Fresh Food en Unilever werden dialyse-patiënten smaakvol onthaald met een speciaal voor hun gemaakt 'walking dinner'.
Speciaal dieet
Op donderdag 9 juni genoten dialyse-patiënten en hun partners van een bijzonder lopend buffet in het Laurentius ziekenhuis in Roermond. De gasten die dagelijks te maken hebben met speciale dieetrichtlijnen werden culinair in de watten gelegd. Patrick Beckers, Teamleider Catering-Keuken Laurentius: "Samen met Frans Gerrits, meester-kok bij Unilever, de productontwikkelaars en culinair adviseurs van Daily Fresh Food hebben we specifieke voedingseisen gecombineerd tot verrassende gerechten." Patrick: "Ik heb de samenwerking echt als een geolied samenspel tussen alle partijen ervaren.
Smaakvolle mogelijkheden
Het doel van deze avond was om dialyse-patiënten kennis te laten maken met alle mogelijkheden die er zijn om een dialyse-dieet echt smaakvol en lekker te maken. Met 'gewone' producten verkrijgbaar in iedere supermarkt werden er gerechten samengesteld en uitgeserveerd", aldus Patrick. "Na afloop vroegen de gasten om de recepten, een goed teken!" Marieke voegt er aan toe: "De samenwerking was energiek en inspirerend. Met bijzonder veel dank aan de mensen van Daily Fresh Food en Unilever!" Patrick: "Ja, dat mag je zeker noteren!"