Het gaat de Ripple-oprichters overigens niet om de gezondheid van hun melkalternatief. Het bedrijf wil een zo duurzaam mogelijke, voedzame, zuivelvervanger maken. Vandaar de keus voor peulvruchten. Voor Ripple-melk is 93% minder water nodig dan voor koeienmelk en 85% minder dan voor amandelmelk.
Behalve gele erwten (25%) bevat de nieuwe melk nog een tiental andere ingrediënten, waaronder zonnebloemolie, rietsuiker, lecithine, natuurlijke verdikkingsmiddelen en algenolie. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en hebben een carbon footprint die 75% bedraagt van die van een standaard melkpak. De belangrijkste troef: erwtenmelk smaakt bijna als gewone volle koeienmelk.
"Bevat nog een tiental andere ingrediënten......." juist daarom zal ik het niet kopen. Ik wil juist zo min mogelijk ingrediënten, dus ik hou het wel bij de biologische Rice dream die i bij de AH koop: water, rijst, zonnebloemolie en zout, meer niet. De olie had voor mij ook niet gehoeven , maar ik ben al blij als er geen suiker of zoetstoffen in zitten. En het is enorm lang houdbaar, heb afgelopen zondag een restje opgemaakt wat al 4 weken in dek oelkast stond, nog steeds goed.
En waarom nou ook weer B12 eraan toevoegen? De bewuste veganist weet heus wel dat ze die moeten suppleren. De niet-bewuste veganist zal soms ook echte dierlijke eiwitten eten, dan hebben ze dat niet nog eens in de melkvervanger nodig.