Uit een eerste grootschalige metastudie naar extreme obesitas, gepubliceerd in PLOS Medicine, blijkt dat extreme obesitas de levensduur nog meer bekort dan roken.

Het onderzoek is een metastudie van 20 grote onderzoeken in de VS, Zweden en Australië, waarbij 300.000 mensen met een normaal gewicht en bijna 10.000 volwassen met extreme obesitas betrokken waren. Er komt uit dat mensen die extreem obees zijn (een BMI van meer dan 40) 6,5 tot 13,7 jaar eerder overlijden dan mensen met een normaal gewicht. Het overlijdensrisico (vooral aan hartproblemen, kanker en diabetes) bleek binnen de extreem obese groep steeds toe te nemen met de toenemende BMI: een BMI van 40-45 kostte 6,5 levensjaar, 45-50 8.9 jaar, 50-55 9,8 jaar en een BMI van 55 tot 60 was te relateren aan een met 13,7 levensjaar bekorte levensduur.

Ter vergelijking: mensen met een normaal gewicht die roken raken gemiddeld 8.9 jaar van hun levensverwachting kwijt.

Het onderzoek richtte zich alleen op de groep extreem obesen in de genoemde landen. Omdat extreme obesitas vroeger nauwelijks voorkwam, kon het effect op de levensverwachting niet eerder berekend worden. In de VS is inmiddels 36% van de volwassenen obees, en het aantal gevallen van extreme obesitas, met een BMI van boven de 40, is verviervoudigd sinds het midden van de jaren 80. Eén op de 16 Amerikanen extreem obees is, schrijft Reuters.