Oorspronkelijk Noordzee DNA
Wetenschappers hebben zich gebogen over de vraag of de nu in de Noordzee zwemmende ansjovissen oorspronkelijk uit zuidelijker wateren afkomstig zijn, of dat de inheemse Noordzee-ansjovis zich hersteld heeft. Als gevolg van de klimaatverandering verplaatsen immers wel meer vissen zich momenteel verder naar het noorden - met bijvoorbeeld de makreeloorlog rond IJsland en de Faroer als gevolg.
De ansjovissen in de Noordzee blijken geen migranten te zijn. Hun DNA-profiel wijst uit dat het om de echte Noordzee-ansjovis gaat, die aan een heuse come-back bezig is.
Maar, hoe vet is nou de vis die aangeboden wordt in 'mijn' supermarkt? Ik koop die vis om zijn vet. Daar koudwatervis, denk ik, vetter is (of kan zijn althans) dan vis die in de tropen rondzwemt, ben ik op importvis aangewezen; de wereld is groter dan alleen het mij te koude Nederland. Lekker te eten is, waar ik ben neergestreken (inThailand) niet moeilijk, er gezond te eten wel.