De gedachte daarachter is dat voedselprijzen de ware kosten van voedselproductie moeten weergeven, inclusief de verborgen sociale en milieukosten. Nature & More zegt: "Consumenten hebben recht op deze informatie. Terwijl internationale beleidsmakers de belofte van full cost accounting net hebben ontdekt en dikke rapporten schrijven, brengt Nature & More The True Cost of Food al naar de markt. Nature & More zal consumenten de ware kosten van biologische vs gangbare producten tonen op de winkelvloer."
Volgens de VN wereldvoedselorganisatie FAO bedragen de verborgen kosten van de voedselproductie naar schatting 700 miljard dollar voor milieuschade en 900 miljard dollar aan sociale ontwrichting; samen 1,6 biljoen dollar. Als de prijs van voedingsmiddelen de werkelijke kosten zou weergeven, zouden biologische producten significant goedkoper zijn dan conventionele producten. Die boodschap stelt Nature & More centraal in zijn nieuwe marketingcampagne.
In beelden en cijfers laat de Nature & More zien dat biologisch veel voordeliger is, als je rekent welke milieu- en sociale kosten je als biologische klant wél afrekent, terwijl een koper van niet-biologisch dat niet doet volgens de berekeningsmethode van de FAO die Nature & More hanteert.
De Berlijnse natuurvoedingsketen BioCompany is de winkelpartner voor de lancering van de True Cost-formule. Of de formule ook doorbreekt bij de grote retailers zal de toekomst leren. De campagne zet zich nadrukkelijk af tegen verreweg het grootste deel van hun aanbod.
Koningin Máxima feliciteerde Eosta met het initiatief.
Mijn naam is Michaël Wilde en ik werk bij Eosta. Ik las vanochtend uw reactie en zie dat er een klein misverstand is over de berekeningen.
Deze berekeningen zijn niet op een vrijdagmiddagborrel gemaakt maar zijn afkomstig van de FAO (Voedsel en Landbouworganisatie van de V.N.). In deze campagne gaat het hier vooral over de verborgen kosten van voedselproductie. Dus de onzichtbare, maar zeer reële kosten die nu worden doorgeschoven naar de belastingbetaler of onze kinderen en kleinkinderen. Dat zijn de kosten die wij als maatschappij maken om bijvoorbeeld kunstmest en gifstoffen uit ons water te filtreren of de kosten om bodemverarming (als gevolg van industriële landbouw) te herstellen maar je kan ook denken aan het geld dat wij als maatschappij uitgeven om mensen te behandelen die ziek worden of sterven (350,000 per jaar – bron: Wereldbank), omdat ze in aanraking komen met landbouwgif.
Er zijn ook verborgen kosten in de biologische landbouw maar die zijn een stuk lager dan bij gangbaar. Daarom zeggen wij dat biologisch niet te duur is (hardnekkig vooroordeel) maar gangbaar te goedkoop.
Samen met de hele groente en fruit branche streven wij naar een duurzamere sector en dat betekend dat voor elkaar open moeten staan en van elkaar moeten leren. Daar hoort volgens ons ook deze discussie bij.
Als u verder nog vragen heeft hoor ik dat graag.
Vriendelijke groeten
Michaël Wilde
P.S. Uiteraard als bio sector hebben wij ook nog een hoop huiswerk !