Congresvoorzitter dr. Nicole van de Kar (UMC St. Radboud) stelt op Niernieuws: 'Het gaat om een fecale besmetting. Lange tijd is gedacht dat die veroorzaakt werd door het eten van onvoldoende verhit vlees. Dat bleek maar één van de mogelijke oorzaken te zijn. Inmiddels weten we dat de besmetting met deze E.coli bacterie ook plaats kan vinden door bijvoorbeeld bemesting van landbouwgrond, water waarmee akkers geïrrigeerd worden of door onvoldoende gewassen fruit. Er zijn veel diersoorten die de EHEC-bacteriën bij zich kunnen dragen, maar de grootste besmettingsbron wordt gevormd door runderen. In Nederland draagt 10 tot 15% van de runderen EHEC bij zich.'
Resistente E.coli bacteriën blijken bovendien behoorlijk lang buiten het menselijk (of dierlijk) lichaam te overleven. Boerderij wist te melden dat Ierse onderzoekers sporen van resistente E.coli bacteriën gevonden hadden in de bodem van alle twintig door hen onderzochte bedrijven en resistente bacteriën konden opkweken uit monsters van zeven bedrijven. EHEC bleek in de bodem zes tot negen weken in leven te kunnen blijven.
Moeten we nu allemaal heel bang zijn? Wist u bijvoorbeeld dat de tomaten van een beroemd ketchupmerk uit Portugal komen en bewaterd worden met rivierwater waarin de fecale resten komen van mensen die wat meer antibiotica - en dus meer EHEC-risico - gebruiken dan wij in Nederland?
Of zullen we onze hoop maar vestigen op het congres, waar de trialresultaten gepubliceerd zullen worden van het eerste medicijn dat mogelijk EHEC-HUS kan genezen?
Fotocredits: Sint Katelijne Waver
@Otto, we leven in een gekke samenleving die volledig gericht is op brandjes blussen ipv brandjes voorkomen. Met betere en gezondere voeding kunnen we minder mensen krijgen metabool syndroom, de gezondheidswinst daarbij is ook giga. En toch zijn er geen prikkels om dit voor elkaar te krijgen. Het zal met MRSA niet heel veel anders zijn.