Glycidamide en genmutaties
Het hoofd van het expert Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM), dr. Diane Bedford, zegt in een verklaring bij de opinie "via de mond binnenkomende acrylamide wordt in het spijsverteringskanaal opgenomen, naar alle organen verspreid en op allerlei manieren gemetaboliseerd. Een van de belangrijkste metabolieten, glycidamide, is de meest verdachte veroorzaker van genmutaties en tumors bij dierenstudies".
De stof acrylamide zit onder meer in koffie, gefrituurde aardappelproducten, koekjes, crackers en krokante en zachte broodjes, maar ook in babyvoeding.
Niet zorgelijk
Acrylamide heeft waarschijnlijk ook een schadelijk effect op het zenuwstelsel, op de pre- en postnatale ontwikkeling van het kind en op de mannelijke vruchtbaarheid. De EFSA beschouwt de risico’s hierop echter op dit moment niet als zorgelijk bij de huidige inname-niveau's.
Op dit moment worden verdere wetenschappelijke meningen op de opinie verzameld. In juni 2015 komt de Voedselautoriteit af met een definitief standpunt.
Zoals ik al eerder meldde wordt acrylamidevorming voor een groot deel voorkomen door een kortstondige behandeling met melkzuur. Dat geldt voor chips en frites, en ook voor brood.
Zeker een aandachtspunt.