Wat doen die mensen daar en waarom?
Slang eet eigen staart op.
Slang eet eigen staart op.
Dit is een vorm van kom-kommer en kwel. Zolang er een vrije wereldmarkt is en de mogelijkheid om binnen 48 uur producten van elders in het schap te leggen helpen afspraken over volumeregeling in West-Europa, laat staan in NL, absoluut niet.
Dit is ook een struikelblok voor een veilingsysteem.
Om deze over zichzelf afgeroepen vorm van uitbuiting, door overproductie, te stoppen zijn rigoreuze maatregelen nodig.
Komen die er niet is het op termijn gewoon einde verhaal.
Wat betreft vruchtgroenten is er een felle concurrentiestrijd tussen Nederland en Spanje. De landen treffen elkaar op de markt in het voor- en najaar. In de donkere wintermaanden kunnen de Nederlandse telers moeilijk telen. In de zomer leggen de Spanjaarden het af, vanwege de hitte. Naast die concurrentie vullen die landen elkaar ook goed aan. Om die reden kunnen we als consumenten jaarrond tomaten, komkommers en paprika’s eten.
Het areaal van komkommers is in Spanje niet echt gestegen, eerder afgenomen. Bovendien telen de Spanjaarden steeds vaker de Franse komkommer, de zogenaamde slicer, die voornamelijk in Spanje blijft. Wat jullie hier op de foto zien is dus de komkommer die Noord-Europa eet. De lange komkommer, dus.
Spanje heeft een geduchte concurrent in Marokko gekregen. Daar kunnen ze namelijk nog goedkoper(voornamelijk tomaten) telen. Dat legt een enorme druk op Spaanse bedrijven, die moeten concurreren op kostprijs. Om die reden hebben veel Spaanse tomatentelers besloten om dan maar komkommers te telen. Je moet toch wat.
Zoals de komkommers er bij liggen op het strand is natuurlijk een in trieste zaak. Zoveel gezond eten, dat vanwege te lage prijzen niet bij de consument kan komen. Er zit nog een achterliggend probleem. De komkommers die u vandaag eet zijn niet vers. Ze hebben al even bij een handelaar gestaan en worden niet weggegooid. Er is immers voor betaald. Vorige week zag ik bij Hoogvliet oude, gele komkommers in het schap liggen, terwijl het verse product nu op het strand ligt te rotten.
Je kunt toch ook volumeafspraken maken d.m.v. intekening via een centraal computersysteem, zonder een prijs af te spreken? Dan weet je als teler dat als je boven een bepaald volume komt (marktervaring), je het risico loopt je oogst niet voor een redelijk bedrag te kunnen slijten. Of vindt de NMA dat ook al niet goed?
Ik denk dat de Spaanse telers uit solidariteit met de Marokkaanse bevolking hopen dat de komkommers (99% zoetwater) over zee naar Marokko drijven en daar de Marokkaanse zoetwater tekorten iets kunnen aanvullen.
Dit bericht geeft voor een deel de aanleiding voor deze mooie foto weer
Het "teveel" aan het Nederlands type komkommer in Spanje is mede veroorzaakt door een groot deel Spaanse tomaten telers die uit angst voor de exorbitante aanvoer van Marokkaanse tomaten andere producten hebben gezet.
Uiteraard speelt de opbrengst prijs een enorme rol. Van Italië tot Nederland ondervinden de telers/ agrariërs grote problemen rond de prijsvorming van ONS voedsel.
De consument betaalt meer dan voldoende, en toch is er één schakel in de Europese voedsel keten die het hoofd al langere tijd niet boven water kan houden. U raad het al de producent.
Gelukkig mogen ze uitgerust met een (bij banken geleende) snorkel nog even verder ploeteren.
Zou er voor reuzen-zeekraal een markt zijn? Zilte komkommer?
Antwoord op de vraag van Dick : omdat als ze WEL onderling vooraf afspraken maken, de NMA langskomt.
Nou, complot. Er is helemaal geen complot. Ik vermoed dat het meer een vrm van collectieve dommigheid is. In de liberale markttheorie noemen ze dat ook wel 'imperfecte markten'. Die zijn het gevolg van onvoldoende kennis over wat er op de markt is. En dat is nou juist het gekke: we weten allemaal dat het barst van het teveel. Waarom namen telers dan toch het besluit om collectief nog meer te produceren?
In het kader van complottheorieën vind ik mijn suggestie veel vrolijker voor de vrijdag. Maar je hebt een punt Dick, stranden vol gedumpte komkommers, en niet eens zeekomkommers, dat is natuurlijk a bloody shame. Maar voor welke consumenten werden al deze komkommers geteeld? Of was er een Europese subsidie om komkommers te gaan telen, zodat er nu een surplusproductie is zoals vroeger bij de uien hier ten lande ook het geval was? Boeren doen het elkaar ook aan: wanneer de prijzen voor de komkommers het ene jaar hoog zijn, allemaal komkommers gaan telen, daar is dan geen markt meer voor, de prijzen zakken in, de boeren draaien door. Oh, wacht, spruitjes, die doen het dit jaar wel goed. Hup, allemaal aan de spruitjes herhaling van het scenario.
Verdorie. Dat die foto's alweer zo makkelijk te vinden waren. We hadden ze gisterochtend al binnen voor ze op die site stonden, maar nu kunnen we dan ook meteen door.
Opmerkelijk: Spanjaarden eten die komkommers niet. Dat vertelde een komkommerman me. Wij eten die lange dunne. Spanjaarden (en zuidelijke Fransen) eten vooral die korte dikke met een dikkere en wat bitterder schil. Daar liggen dus voor ons bestemde komkommers terwijl wij er hier ook al veel te veel maken.
Hoe kan dat toch? We hebben het over enorme voedseltekorten in de wereld terwijl we stranden vol te veel hebben. Duurzaamheid is zo gepiept zou je zeggen.
Hoe lang gaat onze maatschappij nog door een dergelijke noodkreet te negeren?
Er is een enorme portie reuzenzeekraal aangespoeld, en de mensen vragen zich af: natuurlijk verschijnsel of uit de klauwen gelopen GM-experiment?
De mensen die daar staan zijn de producenten die net hun komkommers hebben gebracht en discussieren over hoe het nu verder moet. Als je goed kijkt naar die komkommers zie je dat ze van goede kwaliteit zijn. Ze zijn niet geel of zeer donker groen maar gewoon goed. Dit betekent dat de tuinders daar dus niet in alle Zuid Europeese emotie hun ongenoegen uiten naar de grootschalige retail of de overheid door zomaar even hun slechte kwaliteit maar te dumpen om hun statement te maken. Nee, ze raken ze gewoon niet kwijt of tegen zo'n lage prijs dat storten het goedkoopste alternatief is. Trouwens zijn de komkommers in de supermarkt nou ook goedkooper geworden of niet???????????????????
Die hebben net een weg gebaand door de komkommers, zijn nu heel erg vies geworden en gaan dus ff zwemmen in de zee.
Wat nog niet het antwoord is op het raadsel natuurlijk, dat is nog interessant. Ik denk dat de mensen op de foto niet vies zijn van een gratis komkommertje en aan het keuvelen zijn over de beste tzatziki en gazpacho recepten.
Ik zag komkommers, dus tikte in bij de google-nieuwszoeker: komkommers. Dat was snel!
Spanje:// Komkommers op strand gedumpt vanwege lage prijzen
Een iets uitgebreidere beschrijving van het Spaanse komkommerverhaal vind je hier: http://www.degroentenenfruit.nl/Markt/Komkommers-gestort-op-strand-Granada.htm?nb=groentenenfruit&editie=30 november 2009&link=Komkommers gestort op strand Granada&WT;.mc_id=mail_groentenenfruit_30 november 2009
Overigens zijn de Spanjaarden echt boos: http://www.degroentenenfruit.nl/Ondernemen/Boze-tuinders-verstoren-vakbeurs-in-Almeria.htm