Helemaal niet bewegen of een heel klein beetje kan een verschil uitmaken van 20 tot 30% in je overlijdensrisico.

Dat vond een internationaal team van wetenschappers onder leiding van Ulf Ekelund van Cambridge University. De onderzoekers analyseerden data van 334.161 Europeanen, van wie onder meer gewicht, lengte, buikomvang, frequentie van sporten, drink- en rookgewoonten vastgelegd waren gedurende een periode van ruim 12 jaar.

Grootste verschil tussen helemaal niet bewegen en klein beetje bewegen
In zo'n enorme hooiberg van gegevens barst het uiteraard van de mogelijke verklaringen voor gevonden effecten. Maar waar de onderzoekers toch echt niet omheen konden was dit: "ongeacht de buikomvang en het gemiddelde vetgehalte, er een opmerkelijk verminderd risico was vast te stellen tussen de mensen die inactief waren en degenen die matig inactief waren." Dat schrijft New York Magazine's Science of Us.

Als dus iemand uit de onderzoeksgroep van helemaal niets doen naar een stevige 20-minuten wandeling per dag ging, konden de onderzoekers aantonen dat bij gelijkblijvende andere factoren, zijn of haar algemene mortaliteit met 20 à 30 procent omlaag ging.

Een paar straten verderop
Dat is fors. Vertaal het maar eens naar de dagelijkse werkelijkheid. Dat betekent "dat zelfs voor degenen die de donuts en pizza (of doner kebabs en baklava, voor Europeanen) niet kunnen laten staan, het al zou kunnen helpen de schade aan hun lichaam te beperken door die te voet een paar straten verder bij een junk-foodtent te gaan halen", besluit Science of Us.

Het onderzoek zelf is verschenen in the American Journal of Clinical Nutrition.

Fotocredits: 'Sit back and relax', Tinou Bao