Het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) heeft twee gerenommeerde Europese onderzoekslaboratoria 114 moedermelkmonsters laten onderzoeken, met twee verschillende, nieuw ontwikkelde meetmethodieken. De meetmethodieken zijn 10 keer zo gevoelig als de normaal voor het aantonen van gewasbeschermingsmiddelenresiduen in levensmiddelen gebruikte methoden en 75 keer zo gevoelig als de ELISA-methode. Uit de onderzoeken blijkt dat in moedermelk geen glyfosaatresiduen aantoonbaar zijn.

Het BfR gaf opdracht tot het onderzoek nadat in juni 2015 in de media onrust ontstond omdat er in 16 moedermelkmonsters wel glyfosaat was aangetroffen. Voor die test was de ELISA-methodiek gebruikt. Omdat het BfR twijfelde aan de wetenschappelijke onderbouwing van de bevindingen en omdat bezorgde moeders om nader onderzoek vroegen, liet het Instituut een eigen onderzoek uitvoeren. Zoals het Instituut al verwachtte, werd in geen enkel monster glyfosaatresten boven de waarnemingsdrempel (1ng per ml) aangetroffen. Het BfR blijft dan ook bij het standpunt dat de werkzame stoffen van glyfosaat niet in moedermelk terechtkomen. Dat is ook de officiële EFSA-conclusie.

Moedermelk is en blijft nog altijd de beste voeding voor baby's, benadrukken zowel het BfR als de Duitse Nationale Stillkommission (de borstvoedingsautoriteit). Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Bron: BfR-Studie bestätigt: Kein Glyphosat in Muttermilch nachweisbar - BfR