Slachtoffer van het stukje is het verdunde rundergehakt dat super PLUS net trots op de schappen heeft gelegd omdat ze iets willen doen aan 'duurzaamheid'. Olthuis concludeert dat de super de consument bedot. Ze schrijft:

Minder vlees eten? Goed idee. Maar kies dan liever voor eieren of plantaardige vleesvervangers. En eet met mate écht duurzaam (biologisch) vlees, in plaats van knutselvlees. Daar schiet het milieu echt mee op.

Daar kan PLUS het dus mee doen. Het product kan maandag uit de schappen. De Stichting Natuur & Milieu, die prominent op de verpakking staat als grote manitou achter het product, moet zich doodschamen. Volgens Olthuis.

Over de duurzaamheid van biologisch vlees hebben we het hier al te vaak gehad. Het is nadrukkelijk niet duurzamer dan gangbaar vlees. Biologische dieren hebben meer voer nodig om melk en vlees te maken. En hun voer vergt weer meer hectares dan dat van 'gewone' koeien. Eet het dus ook niet met mate. Als je zo graag 'duurzaam' wilt zijn, eet je het niet en ga je ook nooit meer op vakantie. Ook plantaardige vleesvervangers laat je staan. Die kosten meer CO2 uitstoot dan die goeie ouwe eiwitrijke bonen. Van bruine tot witte, en van kikkererwten tot borlotti's en blauwschokkers. De puur natuurlijke variatie ligt voor het opscheppen.Voedingsprofessor Martijn Katan raadde me dan ook ooit aan over te gaan op bonen met tweemaal in de week een klein stukje vlees. En niet-biologisch dus, als je écht duurzaam wilt zijn.

En daar begint het feest. Mensen gaan met vakantie, wonen in grote verwarmde huizen en eten wél vlees. Het goede nieuws is dat ze de helft van hun vlees in de vorm van gehaktachtige vleesproducten eten. Vleesvervangers, zo weten super- en gewone marketiers, gaan er nog tien jaar over doen om een marktaandeel van 5% te halen. Als ze al zoveel gaan halen.
Stel je dus eens voor dat de slager alle gehaktachtige producten - van ballen en vinken tot dellen en worsten - met 30% zou kunnen verdunnen terwijl de consument ze even lekker vindt? Dan reduceer je jouw vleesconsumptie met 15%; morgen al!
Dat een Chinees zijn consumptie binnenkort met 50% en nog meer laat stijgen en dat de Chinezen met meer zijn dan alle Westerlingen bij elkaar opgeteld, daar gaan we het maar even niet over hebben. Een beter milieu begint tenslotte bij jezelf, dus niet kniezen dat het toch niks uitmaakt.

Olthuis blijkt vooral tegen het vlees omdat het 'knutselwerk' is. Dat komt, zegt ze, omdat het gemaakt is met 'een vulproduct'. Het is afkomstig van het Goese bedrijf Meatless. Ze vindt dat het waterig is terwijl het claimt minder vet te zijn:

Meatless is een vulproduct, dat in de Plus-producten voor 80% uit water bestaat, en voor de rest uit rijstebloem en zeewier met een gelerende werking om de boel aan elkaar te plakken. Toevoeging van zoveel vocht brengt het vetgehalte vanzelf omlaag: je eet nu water met wat zetmeel in plaats van vet.

Ik zal je wat verklappen, maar hang het niet aan de grote klok. Het is nl. nogal pijnlijk. De Volkskrant betaalt zijn journalisten zo slecht en laat hen zo hard werken dat ze onvoldoende kunnen investeren in het opdoen van basiskennis over eten.

Echt, onverdund dus, mager gehakt bestaat voor driekwart uit water. Vet gehakt bevat een dikke 50% water. Logisch, want waar vet zit, kan geen water zitten. Waar geen vet zit, moet wel water zitten omdat je anders droog schoenleer zou eten. Met ons eigen vlees is dat niet anders. Ook ons lichaam bestaat voor zo'n zeventig procent uit water, met huid, bot en haar er nog aan.
Onvoldoende warenkennis zorgt ervoor dat Olthuis een waterig soepzooitje ziet waar een doodgewone natuurwet zijn werk doet. Wees dus niet bang dat je meer water koopt dan anders. Mager vlees is nou eenmaal voornamelijk vocht. Hooguit zit er nu wat extra bloem met een vleugje gezond zeewier bij. Wil je geen water, dan moet je spek nemen of gehakt met lekker veel extra vet.

Vlees bestaat altijd voor driekwart uit vocht, tenzij het heel vet vlees is. De journalist denkt vermoedelijk aan ham. Daar wordt extra water in gespoten. Zo leerde ik van een slager dat tostiham - de goedkoopste van allemaal - maar liefst zijn hele vleesgewicht aan water krijgt bijgespoten. Echt gehakt en Olthuis' 'knutselgehakt' hebben echter een natuurlijk vochtgehalte.
Het plakken waar Olthuis over lijkt te vallen getuigt van dezelfde klok- en klepelarij. Kritische culijournalisten hebben ons, het publiek, wijsgemaakt dat vlees aan elkaar wordt gelijmd om ons te bedonderen. Slagers plakken stukjes vlees aan elkaar die samen op een biefstukje moeten lijken. Zo laten ze je dus wat meer betalen voor vlees dat eigenlijk uit reepjes en snippers bestaat. Het maffe is dat ze dat van de daken zouden moeten schreeuwen, maar dat niet doen. Het plakmiddel - een 100% natuurlijke 'lijm' die bestaat uit bestanddelen van bloed - is ijzerrijk en wordt door voedingskundigen als uiterst gezond en mager beschouwd. Dat middel zit niet in het gehakt van PLUS. Daar zit een middel in dat de eiwitten goed bij elkaar houdt zodat het vocht net als in natuurlijk vlees zich mooi verspreidt over de totale gehaktmassa en niet wegloopt in de pan.
Technisch gezien is het een knap stukje nabootsing van de natuur met puur natuurlijke middelen: bloem, water en zeewier. En toch is het alweer niet goed. Gek hé?

Opvallend: het stukje bevat geen smaakoordeel. Daarom fietste ik gistermiddag snel nog even naar een Utrechtse PLUS. Het verdunde rundergehakt waar de Volkskrant het over heeft, hadden ze helaas niet meer. Ik behielp me met een geknutselde slavink, gehakt met een plakje mager spek eromheen. Ondanks dat plakje beloofde de verpakking me dat er maar liefst 50% minder vet in zou zitten.
Verdomd, die vink was lekker. Want wat kunnen die krengen droog zijn, zelfs met 50% méér vet aan boord. Deze was lekker sappig. Knap gedaan dus. Een prima product, mogelijk beter dan menig origineel, maar dat moeten we binnenkort maar eens testen in een blinde vergelijkende test.
Voor mij persoonlijk is het inmiddels wel duidelijk. Dit soort spul is echt duurzaam knutselvlees waar milieu- én smaaktechnisch helemaal niks mis mee is. Aanbevolen dus.

Als je echt helemaal duurzaam wilt zijn neem je natuurlijk bruine bonen, ga je nooit meer met vakantie, verkoop je je grote huis en ga je met je hele gezin op een klein zolderkamertje wonen. En denk erom, handjes af van die 100% plantaardige vleesvervangers, want die halen het niet bij bonen!

verdunde_vink_plus