Mij lijkt de mondiale of ecologische voetafdruk nog steeds het belangrijkste instrument om duurzaamheid te meten. Zolang de mensheid niet bereid is om zijn aantal in te dammen is een ieder verplicht om zo zuinig mogelijk met onze natuurlijke hulpbronnen om te gaan.
Dat betekent keuzes maken. En rekenen. Een kernbegrip moet zijn efficiëntie. Minder verspilling . Ik ben van mening dat de moderne techniek daar ons heel erg in kan helpen. Een voorbeeld: als de varkenshouderij in China zou moderniseren tot het efficientieniveau van Nederland zou er 2 miljoen hectare landbouwgrond minder nodig zijn. Hoeven ze in Afrika niet zoveel grote stukken land op te kopen.
Ook in de voedingsmiddelenindustrie is modernisering een zegen. Ik ben wel eens bij een inpakstation van Vion geweest, men verpakte daar vlees voor AH. Alleen door de superhygiene daar al dagen langer houdbaar. (dus minder transportbewegingen, minder weggooien). Denk daarbij in tegenstelling aan een lokale slager,die, met alle respect, terwijl hij een varken aan het afsnijden is, nog even naar achteren loopt, waar het slachtproces begint, tussenin nog eventueel even naar de wc. Als het goed is wast hij zijn handen voor hij verder gaat.
Moderne toevoegmiddelen, ook al iets wat met argusogen bekeken wordt, vroeger was bv brood al na een dag droog en niet te pruimen. Nu houd je het dagenlang vers en lekker. Ik heb de laatste 20 jaar niet een snee brood weggegooid, dat noem ik duurzaam.
De meeste kleinschalige streekproducten, het biologisch gehobby en geviespeuk, het is mooi om te zien, heeft ook een functie in onze verwende maatschappij, maar men mag echt niet denken dat dat nu duurzaamheid is.
Willem van den Akker is boer. Hij houdt zijn varkens intensief en zijn koeien biologisch in de natuur.
Fotocredits: Steven Johnson
Liesbeth, als je de LCA maar smal genoeg neemt, is de de laagste hoeveelheid voer per kg vlees het 'duurzaamst'. Maar als je de LCA breder neemt en alle nadelige (voor de planeet) gevolgen van het verbouwen van hoogwaardig plantaardig eiwit meeneemt, dan blijft alleen maar over dat een lage voederconversie een verdienmodel (lees minder verlies) is voor de intensieve veehouderij.
Dick, duurzaam is een containerbegrip. Iedereen doet er maar wat mee. Binnenkort staat 'nog duurzamer' als marketingkreet op elke verpakking. Echt duurzaam - in mijn ogen - is dat Roche of Pfizer een pilletje uitvinden dat ons maagdarmkanaal 10x zo lang maakt, zodat wij als echte herbivoren door het leven kunnen en geen dier meer nodig hebben als leverancier van meervoudige complexe eiwitten.