Nieuwsuur meldt vanavond dat tests om Q-koorts te bepalen eerder beschikbaar waren dan het ministerie wilde toegeven. Het was er bovendien van op de hoogte. Een private organisatie die mede op verzoek van het ministerie melkgeitenbedrijven met behulp van die test onderzocht, deelde eind 2008 de onderzoeksresultaten met ambtenaren van Landbouw. Daaruit bleek dat bijna 100 van de 300 melkgeitenbedrijven besmet waren, zeggen de makers van Nieuwsuur. Het ministerie achtte dergelijke tests pas in het najaar van 2009 valide.

Het ministerie wijst de schuld af omdat de tests eerder niet als valide mochten worden beschouwd. Nieuwsuur schrijft: Peter Wever, arts-microbioloog die zelf ook veel onderzoek doet naar Q-koorts, is geschokt over het verzwijgen van informatie door de overheid. "Dit is zeer relevante informatie op het moment dat je middenin de grootste Q-koorts-uitbraak ooit bij mensen zit." Hij typeert de houding van het ministerie in Nieuwsuur als laks: "Je kan je niet permitteren dan te wachten. We hebben bij de Mexicaanse griep ook niet een jaar gewacht."

Tijdens de Q-koortscrisis sprak ik met een hoge ambtenaar van het ministerie die me toegaf dat het ministerie geen beste beurt had gemaakt. Bij twijfel moet je niet inhalen, maar ook niet in slaap vallen of de andere kant op kijken. Het ministerie keek weg van de aanpak zoals die reeds lang in Frankrijk werd gebruikt. De Franse Q-koorts-experts Annie Rodolakis en Didier Raoult spreken er in Nieuwsuur schande van. Raoult toonde zich in Nederland onlangs erg superieur voor - dankzij de Q-koorts in Nederland - nieuwbakken Nederlandse Q-koorts wetenschappers. Van de weeromstuit toonde een Nederlandse onderzoeker tekortkomingen aan in zijn aanpak. Het staat echter buiten kijf dat Frankrijk al sinds 25 jaar een protocol heeft om de verspreiding van Q-koorts tegen te gaan. Nederland onderzocht op zijn dooie gemak hoe het een brand moet blussen terwijl het huis in de fik stond en er ervaren brandweermannen beschikbaar waren.

Inmiddels is er weinig veranderd. Het ministerie reageert ontwijkend, volgens Nieuwsuur in de gelinkte berichten. Ex-minister Verburg ontkent nog steeds schuld op formele gronden en er wordt nog steeds gepleit voor het buiten houden van dieren. Dat kan niet in Nederland in grote aantallen: van beesten kun je ziek worden. Zo is het in de geschiedenis altijd al geweest. Meer mensen en meer beesten zorgt voor een groter risico. Daarom kun je ze beter binnen houden. Daar hebben ze geen erg in. Al helemaal niet als je hen het leven binnen prettig maakt. Ze leven bovendien - en gelukkig - maar kort voor we ze op eten. Helaas zijn zulke gedachten taboe geworden.

Het vertrouwen van het publiek wordt er inmiddels niet groter op. Ongetwijfeld horen we morgen in de kranten weer nieuwe berichten dat alle beesten buiten moeten en zal gesteld worden dat de beestenmaffia niet te vertrouwen is. Het is domweg onprofessioneel gerommel met communicatie en belangen.

Fotocredits: Judy van der Velden