Nu zit ik met een gewetensdillemma.
Deed ik er goed aan vanwege mijn bijdrage aan een duurzamere 3e wereldeconomie? Of deed ik het juist of fout vanwege de achter het potje verborgen eetkilometers en hun CO2-uitstoot?
Wie helpt mij dit op te lossen?
Aiko, maak je geen zorgen. Die honing komt per schip en het gaat dan nog maar om enkele containers per jaar. Maar als je goeie honing van om de hoek kunt kopen, is dat voor de boer ook meegenomen. Althans, ook hier in Hasselt zijn steeds meer boeren imker in bijberoep. Net zoals hun collega's in het Zuiden. En da's dus niet uit weelde. Want dat betekent na de gewone arbeid op het bedrijf ook nog eens die bijen onderhouden. De meeste andere honing in de super komt uit China. Zit vol antibiotica. Viezigheid. 'Steun' je dus beter niet.
Interessant, wil je meer weten over kleine, fairtradeimkers: Maya Honing.
Over EKO: precies, want denk niet dat honing die uit de natuur komt zomaar biologisch kan heten.
Net als wilde vis, die is ook al niet bio.
Arme consument. Maar gelukkig fantaseert die maar wat weg bij die al die labels. Daarom hoeft hij gelukkig geen pilletjes te nemen om zijn woede en onbegrip te onderdrukken ;-)
Ailko, de oplossing is je de CO2 compenseert door bijvoorbeeld een Kaaps viooltje in je vensterbank te plaatsen of een paar keer de fiets naar de winkel te nemen.
'Fair' slaat hier op de directe koop door Fair Trade bij de imkersverenigingen in Guatemala etc. en dat daar een organisatie voor is opgezet.
De criteria voor EKO-honing, volgens de Traay:
–De bijen verzamelen hun nectar in de ongerepte natuur, waar geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, minimaal 7 kilometer van industrie of verkeer
-De behandeling van de bijenvolkeren is gericht op het voorkomen van ziekte. Een bijenziekte wordt op natuurlijke wijze bestreden, bijvoorbeeld met etherische oliën
-De bijen overwinteren op eigen honing
-De bijenkasten bestaan uit natuurlijke materialen en de raten bestaan uitsluitend uit bijenwas
Tjacko, waarom denk je dat honing per definitie fair is, cq. dat fair trade een onzinnige categorie is voor honing?
O ja, straks krijgen we ook nog bio honing, ha!
Interessante discussie. Ik ben dan benieuwd of er ook un fair trade bestaat in de honing handel. En wat is dan fair of un fair. Prachtig om elke product categorie een label te geven, maar volgens mij is dat helemaal niet nodig in de honing handel.
Als de inhoud van dit potje per boot kwam deed je er prima aan. Gesteld dat de meerprijs die je betaalde tenminste bij de tropische imker aankomt en niet blijft hangen in het wagenpark, de kantoren en salarissen van FT-certificeerders.
Het zou dan wel eens duurzamer kunnen zijn dan een potje ambachtelijk koud geslingerde Hollandse Honing.
Als dit potje kwam vliegen dan heb je een probleem. Misschien zelfs wel 2. Als je fair trade sperziebonen zou kunnen kopen - bestaan die? - dan moet je die laten liggen als CO2 je aan het hart gaat. Dat zijn nl. vliegers.
Maar je boodschap is helder: als je moet kiezen tussen sociaal duurzaam en CO2-duurzaam, wat kies je dan? Op basis van welke criteria?
Wist je trouwens dat een plofkip vanuit milieu-optiek duurzamer is dan een biologische?
Het wordt lastig kiezen voor de consument. De industrie heeft al een antwoord: noem alles gewoon 'duurzaam' of 'maatschappelijk verantwoord' en vertel niet wat je precies bedoelt ook al gaan er totaal verschillende waarden achter die woorden schuil.
Heb dank voor de verheldering Steven.